Snažíte se být samostatnější? Dobře si to rozmyslete

Postižení, kteří se snaží bojovat se svým handicapem, na to paradoxně doplácejí. Úřady totiž pro tyto snahy nemají pochopení a mnohdy je posuzují tak, že již vlastně pomoc nepotřebují a odnímají jim nárok na příspěvky. O podobném případu informovala TV Nova.

Dvacetiletý Jakub se rozhodl, že nezůstane doma jen sedět a začal bojovat se svou nemocí. Od narození trpí mozkovou obrnou. Po velkém úsilí se mu podařilo postavit na nohy a pohybovat se pomocí berlí.

Jenže žádné odměny od Úřadu práce se nedočkal. Ten mu za jeho pokroky spíš vzkázal: „Kdybyste seděl doma na zadku, tak se máte lépe.“ Jakubovi totiž zamítl žádost o příspěvek na osobní automobil.

Bez auta se však nikam nedostane, protože cesta autobusem je pro něj hororovou scénou. Redaktorka televize Nova se rozhodla vyzkoušet, jak složité pro Jakuba taková jízda autobusem je. Jakub nebyl schopný sám nastoupit, s vystupováním byl ještě větší problém. Bez pomoci tří lidí včetně řidiče by jízda autobusem pro Jakuba nebyla možná.

Podle posouzení jeho zdravotního stavu bylo zjištěno, že není osobou, která má těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí. Jakub je podle posudkového lékaře soběstačný a může jezdit třeba autobusem, na základě rozhodnutí lékaře nemá nárok na příspěvek na auto.

„Zdravotní stav posuzuje lékař lékařské posudkové služby. Vychází přitom z lékařských zpráv a také ze sociálního šetření, které probíhá v domácím prostředí,“ uvedla v televizi Nova mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Člověk, který u Jakuba doma prováděl sociální šetření by si možná mohl, podobně jako redaktorka televize Nova, zkusit s Jakubem tím autobusem cestovat, než jen vyplňovat dotazníky.

„V podstatě jsem bezbrannej, no. A myslím, že i spousta dalších, co vlastně tímhle problémem prošli,“ řekl v reportáži Jakub. Nechce se ale vzdávat. Rád by našel lidi, kteří měli s úřady podobné problémy, aby se mohli společně obrátit na soud.

Jiří Marek
invArena

1 komentář

  1. Podle posudkářů jsou zdraví ti, kteří se dokáží sami najíst. Stačí se přečíst na webovkách – Asociaci posudkových lékařů, co píší Nečasovi a praktickým lékařů. Mají za úkol šetřit peníze pro soukromé účely bohatým a na zdraví se nedívat.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.