Hrozící nedostatek lůžek v sociálních službách v Praze  

ilustrační foto: PhotoRack

ČT 1


Podle analýzy, kterou si nechalo zpracovat hlavní město, bude v případě, že situaci nezačne řešit, chybět v roce 2030 v metropoli víc než 5 000 lůžek v sociálních službách. Zařízení má navíc Praha i mimo region, třeba domov v Rudné u Nejdku na Karlovarsku. Jeho kapacita je 65 lůžek, všechna jsou obsazená a nová neplánují.

13letý Martin má těžké kombinované postižení. Bez podpory sociálních služeb se tak rodina neobejde.

Dana KULDANOVÁ, obyvatelka Prahy
——————–
Zvládneš udělat ahoj? Tak aspoň úsměv, no, dobře. On někdy zvedá ruku, on je na nás v podstatě zcela závislý. A ve chvíli, kdy my se dostaneme do situace, že bychom už se nebyli schopni o něj postarat, tak ale mu chceme být nablízku, protože ta vazba prostě s dítětem, který je tak těžce postižený jako náš syn, tak je opravdu jako velmi silná.

redaktorka
——————–
Lůžek v hlavním městě je málo, rodina se tak bojí, že by jejich syn musel do jiného kraje, kde má Praha taky svoje domovy.

Alexandra UDŽENIJA, náměstkyně primátora pro oblast sociální péče /ODS/
——————–
Problém je to, že ta možnost není, protože prostě ty kapacity tady nejsou. Pokud mně Institut pro plánování a rozvoj hlavního města Prahy udělal analýzu, že do roku 2030 nám bude chybět 5 500 lůžek, možná i více, do roku 2050 přes 7 000 lůžek a tady se za uplynulých 8 let nic neudělalo, tak opravdu jsme v problému.

Jan ČIŽINSKÝ, opoziční zastupitel hl. m. Prahy /Praha sobě/
——————–
Samozřejmě, že se posunuly. Paní Udženija samozřejmě bude říkat, že ne, ale je to prostě nesmysl. Za naší koalice vznikalo 50 lůžek každý rok nových a v Praze, nikoliv mimo Prahu, nebo někde v pohraničí.

redaktor
——————–
Jedno ze zařízení, které zřizuje Praha, ale je mimo region, je i tento domov v Rudné u Nejdku na Karlovarsku, jen pár kilometrů od hranic s Německem. Jeho kapacita je 65 míst a všechna jsou obsazená.

Petr MARŠOUN, ředitel zařízení
——————–
Většina našich klientů má příbuzný v Praze, anebo nemá vůbec žádný příbuzný, ale ti příbuzní za nima pravidelně jezdí, ale není jich příliš jako. To znamená, nevím, nevím o tom, že by některý klient chtěl blíž k Praze.

redaktorka
——————–
Na příštím zastupitelstvu by se téma mělo znovu probírat, tentokrát už konkrétní projekty, slíbilo to vedení města. Mezi ty, které by se brzy měly začít stavět, patří například Palata.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.