Přemnožení potkaní v Klatovech  

potkan Flickr.com

ČT 1 


Kvůli teplu a dostatku potravy se v mnoha městech přemnožili potkani. Technické služby proto provádějí mimořádné deratizace, například v Klatovech rozmístily desítky takových návnad.

redaktor
——————–
Autobusová zastávka na Rybníčkách nebo nedaleký park, na potkany tu místní upozorňují pravidelně.

Libor HOŠEK, vedoucí odboru životního prostředí MÚ v Klatovech
——————–
Přijeli lidi na parkoviště s autem a ve chvíli, kdy otevřeli dveře do auta, tak jim potkal skočil do auta.

redaktor
——————–
Klatovské technické služby proto začaly s mimořádnou deratizací. Normálně přitom hubí hlodavce až na jaře a na podzim, návnady umisťují do speciálních uzamykatelných krabic.

Libor HOŠEK, vedoucí odboru životního prostředí MÚ v Klatovech
——————–
To je speciálně usuzovaná potkana a jet zajištěna tak, že když se tady budou pohybovat kočky nebo psi volně, byť by neměli, ale pohybují se tedy hlavně kočky, tak se dovnitř nedostanou a není to pro ně nebezpečný.

redaktor
——————–
Do téhle části města dali deratizátoři celkem 20 návnad, dalších 15 umístili k nedalekému drnovému potoku. Největší výskyt hlodavců je právě poblíž autobusových zastávek, kde lidi odhazují zbytky jídla. Podle vedení města dokonce bezdomovci potkany úmyslně krmí. Krajská hygienická stanice varuje před vysokým rizikem nákazy.

Blanka KINSKÁ, vedoucí oddělení epidemiologie, KHS Klatovy
——————–
Jedním z nich je třeba, co přenášejí potkani. Tak je to tularémie, což jako zaječí nemoc to kosoplazmóza, což už probíhá pod obrazem meningoencefalitidy či jsou tam postižení ledviny a játra.

redaktor
——————–
S mimořádnou plošnou deratizací začaly i v jiných městech. Kromě příznivého počasí má na vzrůstající populaci potkanů vliv i splachování zbytků jídla do toalet. Ty pak končí v čistírnách vod odpadních vod.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.