Unikátní školské zařízení v Praze nabízí vzdělávání pro děti s tím nejtěžším postižením  

Dagmar Herrmannová

NOVA – Televizní noviny

Unikátní školské zařízení v Praze nabízí jako jediné v republice vzdělávání pro děti s tím nejtěžším postižením.

V Mateřské a základní škole Smiling Crocodile se děti učí každodenním činnostem a hlavně soběstačnosti. Alespoň na pár hodin denně tak ulehčí péči rodinám.

Hlavní město letos na provoz školy věnovalo téměř 2 miliony korun.

redaktorka
——————–
Do školy chodí celkem 31 dětí. Mezi nimi i malá Berta, která trpí atypickou formou dětské mozkové obrny. Sama se pohybovat nedokáže, potřebuje neustálou péči a ve školce je prý o ni dobře postaráno.

Alžběta STEJSKALOVÁ, maminka Berty
——————–
Seš ráda ve školce?Nekomunikuje ústně, ale dává to najevo úsměvem, nějakou silnou emocí. A to je pro nás velmi dobrá zpětná vazba.

redaktorka
——————–
Každý asistent má na starosti jen jedno dítě, kterému se naplno věnuje.

Alžběta STEJSKALOVÁ, maminka Berty
——————–
Což je ohromné plus. Ten asistent dokáže zhodnotit její zdravotní stav. Vím, že se tady nic nestane. Malujou, procvičujou ručičky, jdou ven, jezdí na výlety. Je to jako úžasný pro ni.

redaktorka
——————–
Školní lavice tady nenajdeme, ale děti mají o zábavu postaráno.

Dagmar HERRMANNOVÁ, ředitelka školy Smiling Crocodile
——————–
Máme tři multisenzoriální místnosti, kde jsou různé světelné efekty, různé zvukové efekty, čichové efekty.Hudba je strašně důležitá pro vzdělávání a vývoj nejenom postižených dětí. Podporuje jednak komunikaci, ale jednak i třeba pomáhá při nežádoucích projevech chování, při relaxaci, odpočinku.

Alena KYSELOVÁ, třídní učitelka
——————–
Potřebujeme, aby byly nějak samostatný. Snažíme se, aby měly sebeobsluhu, aby si to ulehčilo život jim i vlastně rodičům. Učíme je i smyslovými vjemy.

redaktorka
——————–
Dotek zvířete děti uklidňuje. Slepice Hedvábnička přímo vybízí k pohlazení a děti si tak procvičují jemnou motoriku. Vysokou kvalitu péče škola dokáže zajistit i díky podpoře hlavního města Prahy. Loni město přispělo přes 3 miliony a obdobnou podporu plánuje i letos. S pomocí pražského magistrátu plánuje škola založit dětský hospic, kde by nemocné děti mohly zůstat i přes noc nebo o víkendech.

televize Nova 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.