Vozíčkáři vyfasovali Euroklíče

V Pardubicích předávali tzv. Euroklíče. Ty slouží lidem se zdravotním postižením, aby se dostali na toalety na veřejných místech, které bývají mnohdy zamčené.  V Pardubickém kraji jich není sice ani deset, ale jejich počty se budou zvyšovat.


„V západní Evropě už jsou Euroklíče hodně rozšířené, u nás je to zatím v počátku,“ uvedla Radka Konečná, krajská koordinátorka poradny Národní rady osob se zdravotním postižením.

Klíče účastníkům Abilympiády předával Tomáš Zelenka, bývalý hokejista kanadské juniorské soutěže, který je po úraze připoután na invalidní vozík. „U projektu Euroklíčů jsem od samého začátku a vnímám to jako velmi prospěšnou činnost, protože sám vím, jak to řeší můj největší problém,“ uvedl Zelenka.

V České republice si však zatím vozíčkáři Euroklíči odemknou jen na málo místech. V Pardubickém kraji na jejich sečtení stačí prsty na rukou. „Zatím jich není ani deset, ale jejich počet budeme zvyšovat,“ řekla Konečná.

Podle Zelenky je v západní Evropě míst, kde postižení využijí své klíče, spousta, u nás však jejich rozšíření naráží na administrativní komplikace.

Letos je přitom v Evropě registrováno přes milion vydaných Euroklíčů, které umožňují přístup na přibližně sto tisíc sociálních a dalších technických pomocných zařízení.

Zájemce o Euroklíč Zelenka odkazuje na webové stránky www. euroklic. cz, kde je uvedena i mapa.

Jeden Euroklíč převzala i čerstvá mistryně České republiky ve stolním tenise vozíčkářů Spomenka Habětínková Tomič. „Jsem moc ráda, že jsem dnes u předávání mohla být, je to záslužná věc,“ řekla.

Akce byla spojena i s dalším doprovodným programem, návštěvníci mohli v pardubické aréně vidět například ukázku basketbalového zápasu vozíčkářů nebo jejich uměleckou tvorbu. V Česku jde o jedinou přehlídku věnovanou handicapovaným, na které si mohou v soutěžích vyzkoušet své možnosti a schopnosti nebo navázat nové kontakty.

V pardubické aréně se tak soutěžící zapojili například do přípravy studené kuchyně nebo výroby keramických dekorací, proutěných košíků nebo ručně vyráběných šperků.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.