Jaké jsou časté chyby při snídani, které zvyšují hladinu cukru v krvi u diabetiků?

foto: David Leo Veksler / Flickr.com

Volker Eichener
Professor at Hochschule Düsseldorf
Quora Digest

Co bychom si, my diabetici, neměli ke snídani dopřávat:

  • Pití šťávy. Diabetici by nikdy neměli pít džus. Jezte raději malé množství celých plodů s nízkým obsahem cukru, jako jsou bobule.
  • Pití mléka. Také mléko obsahuje hodně cukru.
  • Pití čaje nebo kávy s umělými sladidly. Už samotná sladká chuť způsobuje zvýšení hladiny inzulínu. Umělá sladidla jsou horší než cukr. Vyhýbejte se všemu, co chutná sladce.
  • Potraviny bohaté na sacharidy, jako je chléb, cereálie nebo palačinky. Cereálie, včetně müsli, jsou všechno, jen ne zdravé.
  • Slazený jogurt.

    Jaké jsou tedy možnosti zdravé snídaně pro diabetiky?
  • vejce na jakýkoli styl
  • slanina, sýr
  • saláty
  • ryba
  • zelenina
  • neslazený jogurt s celými bobulemi
  • vlákna, např. lněné semínko (můžete je dát do salátů, zeleniny nebo jogurtu)
  • ořechy

    Vychutnejte si vydatnou, slanou snídani, která vás zasytí na celé hodiny. A hodinu po jídle si trochu zacvičte. Pět minut je lepších než nic. Krátká procházka je lepší než nic. Vyjít pár pater schodů je ještě lepší.

Dodatek:

Napsal jsem svá doporučení hlavně pro diabetes 2. typu, ale myslím, že platí i pro typ 1.
S nízkosacharidovou dietou a mírným cvičením moje hodnota Hb1Ac klesla z 6,7 na 5,8 – bez jakýchkoli léků.

Ohledně džusu. Když ovoce stisknete, buněčné stěny se rozdrtí, takže se cukr uvolní do šťávy a rychle se vstřebá, což způsobí nárůst cukru a inzulínovou reakci. Když sníte celé ovoce (např. pomeranč), vaše zuby zcela nerozdrtí buněčné stěny a cukr se ve vašem trávicím systému vstřebává pomalu, nezpůsobuje nárůst. Vlákninu jíte s celým ovocem, což je také užitečné, pokud máte cukrovku.

Někteří komentátoři doporučení snídat slaninu nevěří. Oni – a jejich lékaři – si nejsou vědomi posledního stavu výzkumu. Doporučuji tyto knihy, založené jak na důkladném výzkumu, tak na stovkách empirických studií:

David Ludwig (MD, endokrinolog a profesor na Harvard Medical School): Vždy hlad? Zvládněte chutě, rekvalifikujte své tukové buňky a zhubnete natrvalo. 2016

Benjamin Bikman (MD, profesor na Univerzitě Brighama Younga a ředitel její Diabetes Research Lab): Proč onemocníme: Skrytá epidemie u kořenů nejchroničtějších nemocí – a jak s ní bojovat. 2020

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.