Desatero, jak se k hendikepovaným chovat

Desatero pro kontakt s hendikepovanými aneb konečně univerzální rady  pro zdravé, jak se k nim chovat. Umět nabídnout pomoc nebo korektně komunikovat totiž není jen tak. Co se tedy podle MfD hodí vědět?


1. Nebojte se, my – lidé s postižením – nekoušeme, respektive „nekopeme“!
Naše cesta je stejná, jen ji každý absolvujeme trochu jinou formou a vnímáme ji z poněkud odlišné perspektivy.

2. Neváhejte, jen se ptejte!
Za zeptání nic nedáte, člověka s postižením většinou opravdu neurazíte, nezraníte, neztrapníte, pokud se ho zeptáte na věci, které vás zajímají nebo které potřebujete pro normální komunikaci s námi chodiči znát. Rada zní: Ptejte se!

3. Třikrát NE
NEmanipulujte s námi, NEberte nám důstojnost a NEnechte nás pocítit nesvobodu! My jsme totiž stejní jako vy. Hledáme v životě nejspíš totéž, co vy zdraví – milujícího partnera, spokojenou rodinu, naplňující práci. Myslete na to, že „podle sebe soudím tebe“.

4. Nečeká vás faux pas, zapomeňte na trapas!
Ani trapasů se nemusíte bát, když s námi budete mluvit bez obav a předsudků. Netřeba pracně hledat vhodná slova. Žádné slovo, kterým uděláte krok směrem k nám, nemůže být špatné! Jinak řečeno – i s nevidomými lidmi se v klidu jděte dívat na film, i neslyšící člověk mohl slyšet zajímavý drb a s vozíčkářem si bez ostychu zajděte na kafe.

5. Nikdy nic nelze automaticky předpokládat!
Vždy je nepříjemné, když nevíte, co očekávat. Abyste nebyli zaskočeni, vězte, že: – i člověk s bílou holí může mít zachováno určité zrakové vnímání – znakující nemusí být zcela neslyšící – muž na vozíku se může postavit na vlastní nohy nebo udělat několik kroků.

6. Naslouchejte!
Vaše horlivost při snaze pomoci může přehlušit skutečné potřeby člověka se zdravotním postižením. Proto naslouchejte, buďte trpěliví a zkuste jednat tak, jak byste si přáli, aby se jednalo s vámi.

7. Empatie – s ní se hned lépe komunikuje a žije!
Možná nám i vám pomůže, když se pokusíte vžít do naší role – na věc se podíváte z našeho úhlu pohledu, budete nám naslouchat, postavíte se s námi nohama na zem…

8. Otevřenost nade vše aneb na spontaneitě není nic špatného!
Buďte přirození a spontánní! Co vám běží hlavou? Nechte myšlenky vyplout na povrch a zkuste být bezprostřední jako děti.

9. Lítost – chcete-li soucit – nechte doma, to je nežádoucí pocit!
Proč ne soucit nebo lítost? V ničem nám nepomohou, jsou nefunkční a většinou nás dostávají do nerovnocenné pozice.

10. Pojďte s námi, nejen vedle nás… Můžete i letět, jen to zkuste v nižší letové hladině. Udělejte první krok a půjdeme vám naproti!

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.