Ostrava žádá obří pokutu za Duhový dům. Bude soud?

O zcela nové moderní bezbariérové centrum pro těžce zdravotně postižené se rozpoutal spor mezi radními a stavební firmou Alpine Bau CZ, jaký Ostrava ještě nezažila.

Město žádá na pokutách téměř tolik peněz, kolik firmě zaplatila za to, že postavila komunitní centrum Duhový dům.

„Vybudování Komunitního centra Ostrava stálo zhruba 86 milionů korun. Firmu vyzýváme k tomu, aby nám na pokutách zaplatila téměř 67 milionů,“ sdělil náměstek ostravského primátora Jiří Hrabina.

O bezbariérové centrum s nabídkou komplexních služeb (bydlením, stacionářem, dílnami i prostory k rehabilitaci a zábavě) bojovali těžce tělesně i zdravotně postižení mladí lidé a jejich rodiče téměř dvacet let.

Nakonec se jejich sen proměnil ve skutečnost na Hulváckém kopci v Ostravě – Mariánských Horách. Na zelené louce tam vyrostl Duhový dům, který otevřel své brány klientům počátkem dubna.

A právě v tom je velký problém. Stavba totiž měla být hotová a předaná už loni v létě, aby město stihlo v září požádat o dotace na provoz centra pro letošní rok.

„Bohužel byly problémy s kvalitou a stavba nabrala takové zpoždění, že jsme o dotace požádat nemohli. Proto nevylučuji, že částka, kterou budeme po firmě požadovat, nakonec ještě vzroste,“ říká primátor města Petr Kajnar.

Pro případ, že by firma nestihla stavbu dokončit včas, město se ve smlouvě pojistilo pokutou ve výši půl milionu korun za každý den prodlení. A proto žádá jen za opožděné předání 59,5 milionu korun.

Kromě toto vyčíslilo další pokuty: 690 tisíc za opožděné odstranění vad a nedodělků a 71 tisíc korun za porušení bezpečnostních předpisů. „Vynaložené náklady nám totiž nebudou uznány při proplácení dotací,“ upřesnil Hrabina.

„Vzhledem k předešlým jednáním neočekávám, že firma bude ochotná zaplatit pokuty v požadované výši. Pak nám nezbude než se obrátit na soud,“ dodal Hrabina.

Ředitel ostravského závodu stavební firmy Alpine Bau CZ Aleš Kramný v minulosti odmítal vinu za prodlení. Ta je podle něj na straně města. Včera nebyl k zastižení.

Ve chvíli, kdy ostravští radní informovali novináře o postupu vůči firmě, její rakouská „matka“ oznámila bankrot.

„Netušili jsme to,“ reagoval poté Hrabina. „Bankrot se ale nemusí týkat české dcery,“ dodal. „Týká se jen mateřské společnosti. Vůbec se nepromítne do podnikání v České republice,“ ujistila mluvčí firmy.

Mladá fronta DNES

Ivana Lesková

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.