Rána pro sKartu

Sociální kartu na výplatu dávek kritizuje Úřad pro ochranu osobních údajů. Projekt může úplně skončit, pokud ministerstvo neprosadí nový zákon.. A času není mnoho.

Sociální karty, přes něž se dostávají k dávkám například nezaměstnaní lidé nebo rodiče na mateřské, dostaly další těžký úder.

Tentokrát od Úřadu pro ochranu osobních údajů, který prohlásil, že ministerstvo sociálních věcí sKarty provozuje v rozporu se zákonem (tento týden už na projekt podala ústavní stížnost skupina senátorů).

Podle šéfa úřadu Igora Němce resort neoprávněně předává citlivé údaje o klientech komerční firmě – České spořitelně, za což mu hrozí pokuta až 10 milionů.

 

Projektu to může zlomit vaz. Nemá totiž ani dostatečnou podporu u politiků – a ta je klíčová.

Předávání osobních údajů příjemců dávek i jejich rodinných příslušníků mohou povolit zákonem jen poslanci. Jenže proti projektu se staví nejen levice, ale rovněž část vládní ODS.

Ministryně Ludmila Müllerová bude mít velké problémy jej protlačit Sněmovnou a navíc na to má jen málo času. Celý zákon totiž zatím existuje pouze v podobě několika odstavců na listu papíru.

„Ministryně má na přesvědčení poslanců, aby zákon, který takový převod dat dovolí, přijali, lhůtu do 30. června,“ řekl Igor Němec. Když ne, karty musí skončit.

Ludmila Müllerová však nehodlá projekt zastavit. „Návrh, který povede ke změnám zákonů, je připravený. Tento týden ho budu projednávat s premiérem. Po dohodě s ním bychom jej mohli urychleně zpracovat a předložit vládě. Vše chceme stihnout v termínu,“ říká.

 

Budoucnost sKaret teď závisí hlavně na ODS a na rozhodnutí Petra Nečase. A ten už se do rozhodování vložil. „Byla vytvořena pracovní skupina ministerstva a Úřadu vlády, která doporučí vládě řešení,“ řekl MF DNES premiér.

 

V jeho straně je však vůči projektu sKaret dlouhodobě odpor. „Kdyby to záleželo na ODS, tak sKarta nikdy nevznikne,“ řekla poslankyně Lenka Kohoutová. „V sociální oblasti není třeba dávat lidem po zádech karabáčem,“ naráží na fakt, že sKarta lidem komplikuje život a neplní dobře původní účel, k němuž byla stvořena – zabránit zneužívání dávek.

 

Spořitelna už dala 300 milionů. Bude stát hradit škody?

Zrušit sKarty by však nebylo snadné. Česká spořitelna už do systému sKaret investovala přes 300 milionů korun. A byť teď mluvčí Helena Matuszná tvrdí, že je předčasné uvažovat o tom, jestli by žádali finanční vyrovnání od státu, už dříve řekla, že se spořitelna bude bránit, pokud by došlo k podstatné změně podmínek smlouvy nebo k jejímu zneplatnění.

Lenka Petrášová
Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.