Jak na ekzém u dětí…

Maminky se často ptají lékařů i lékárníků, co by pomohlo jejich dětem, které trápí nepříjemné projevy atopického ekzému. Přinášíme několik rad…


Protože výskyt i projevy atopického ekzému může významně ovlivňovat strava, první, čeho by si rodiče měli všímat, je,  jak kůže jejich dětí reaguje na stravu. A pokud dojde ke zhoršení, dané potraviny ze stravy vyloučit nebo je alespoň omezit.

Mezi potraviny s vysokým rizikem v tomto případě se řadí čokoláda, ořechy, kiwi, jahody, citrusy, rajčata, konzervované potraviny, uzeniny, vejce, mořské produkty, plísňové sýry.

Z oblečení je třeba vyřadit vlněné, škrábavé a neprodyšné oblečení a ponechat pouze bavlněné.

Vyřadit plyšové hračky, nepoužívat pěny do koupele a vyhýbat se chlorované vodě.

Naopak mořská voda má pro atopika blahodárné účinky.

Ve zmírňování nepříjemných projevů ekzému mají důležité místo kortikosteroidy. Každý pacient by měl vědět, kdy a jak je používat. Aplikovat jen 1x denně v tenké vrstvě, nejlépe na noc, na očištěnou suchou kůži a jen na místa postižená ekzémem. Nedávat na obličej a dekolt.

Doba používání je u batolat 3­4 dny, u školních dětí týden, u dospělých maximálně 2 týdny. Poté by měla následovat dvoutýdenní pauza, ve které používáme emolienční (změkčující) masti.

Co je atopický ekzém? 

– je to chronický zánět kůže charakterizovaný suchostí a svěděním. Onemocnění je geneticky dané a spočívá v chybném složení kožní bariéry – konkrétně tuků, které jsou její součástí. Spouštěcích momentů pak může být mnoho.

Ekzém postihuje děti již od druhého měsíce věku a dráždivým faktorem bývá často kravské mléko. Proto je vhodné dlouhodobé kojení nebo hypoantigenní umělá výživa. Negativní vliv může mít také očkování či prodělané infekční onemocnění, dráždění kůže oděvem či pracími prostředky, vliv zevního prostředí (alergeny). Dětská forma se týká období předškolního a školního věku.

Někdy se však ekzém projeví až v dospělosti, vlivem silného stresu či psychického vypětí – dospělá forma.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.