Tipy na víkend

V mnoha městech si můžete užít rocku, folku a dalších hudebních stylů. Probíhají zde poslední festivaly letošních letních prázdnin. Koho více baví historie, může vyrazit na prohlídky hradů.

Za strašidly na Slezskoostravský hrad

Tipem na stylové zakončení prázdnin může být návštěva Slezskoostravského hradu nadcházející pátek a sobotu. Především pro rodiny s dětmi připravili pořadatelé dvoudenní akci s názvem Strašidelná noc na hradě. Právě na děti bude letošní ročník zaměřen více než v minulých letech.

Program bude po oba dny probíhat ve večerních hodinách, a to od 20 do 23 hodin. Návštěvníci Slezskoostravského hradu budou moci na konci prázdnin opět prokázat svou odvahu a statečnost. Hrad bude v prvé řadě stylově vyzdoben a nasvícen. Procházet se jím budou různá strašidla a příšery. Jejich úkol bude jediný – děti i dospělé pořádně vylekat a postrašit. Pořadatelé kvůli vysokému počtu návštěvníků v minulých letech nebudou ani letos prohlídky nijak organizovat, místo toho budou lidé hradem korzovat, jak se jim zlíbí.

Nebude chybět ani doprovodný program. Připraven bude jarmark, kde se budete moci občerstvit nebo si zakoupit dobové předměty, dále si budete moci vyzkoušet například malování na obličej. Během akce bude rovněž ukončena prázdninová soutěž Víte, kde spí v létě čerti?
Vstupné na akci činí 80 korun pro dospělé. Děti, důchodci a držitelé průkazů ZTP zaplatí o polovinu méně, tedy 40 korun.

Festival Valník se uskuteční v sobotu v areálu letního kina

Oblíbený slánský festival Valník bude v sobotu. Punková a rocková tradice ve Slaném se zachovává.

Akce změnila název na slánský rockový festival Valník a vrací se zpět do zdejšího letního kina jako jednodenní.

Kapely

V letním kině vystoupí v sobotu rovná dvacítka skupin. „Součástí festivalu bude i páteční program ve slánském klubu Rockpublica, kde se koná večírek pro nedočkavé,“ doplnil dramaturg. Na něm zahraje známá punková kapela SPS, dále vystoupí regionální hudebníci Svoloč, Vnitřní faktor a Dilemma in cinema.
V sobotu bude hlavní hvězdou festivalu punková legenda, kapela Visací zámek. V rytmu ska zahraje známý plzeňský orchestr Tleskač. V hlavním programu potom vystoupí přední kapely české punkrockové scény, mimo jiné domácí slánská formace Totální nasazení či pražské skupiny Zakázaný ovoce, The Fialky, Covers for lovers a nežfaleš. Chybět nebudou ani S. N. A. D., domažlická Zvlášňý škola nebo královehradečtí N. V. Ú.. Rock´n´roll zazní v podání zpívajícího právníka Petra Pečeného a jeho skupiny Doctor P. P.. Pro milovníky tvrdší hudby zahrají Projekt Parabelum, Streetmachine či Censorshit. Festival uzavřou slánští Deratizéři.
Příchozí se mohou v areálu letního kina těšit na dostatek stánků s občerstvením a barů s míchanými nápoji. Dále zde budou prodávat hudební nosiče, oblečení, bižuterii a další věci.
Přespolní fanoušci se pak mohou bezplatně ubytovat ve stanovém městečku umístěném na fotbalovém hřišti za letním kinem. Tělesně postižení mají vstup zdarma.

 

Běžte na soutěžní Beskydské folkování

FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ Folková muzika k létu neodmyslitelně patří. Pokud jste ještě nevyrazili na žádný takový festival nebo koncert, v sobotu máte jednu z posledních prázdninových příležitostí. Ve Frýdlantu nad Ostravicí se totiž koná Beskydské folkování, soutěžní přehlídka kapel, jejímž lákadlem je především vystoupení známé country zpěvačky Věry Martinové. Akce se uskuteční od dvou hodin odpoledne v rekreačním středisku Budoucnost ve Frýdlantu nad Ostravicí.
Kromě Věry Martinové se můžete těšit na mnoho dalších zajímavých účinkujících. Jedním z nich bude například Tulák, kytarista, zpěvák a skladatel Libor Žíla, který hraje především své folkové a country skladby a který se zároveň doprovází na kytaru i foukací harmoniku.
Dále vystoupí Josef Pinkas, zpívající horník s kytarou pocházející z Bohumína. Nebude chybět ani kapela Věneband, jejíž styl by se dal charakterizovat jako alternativní folk mající blízko k rocku.
Pětičlenné uskupení prošlo od roku 2002 mnoha změnami a dnes její jádro tvoří především mladí muzikanti. Věneband hraje písně lidové, převzaté i vlastní.
Dalším hostem Beskydského folkování je skupina Galerie, která z cimbálové muziky přesedlala právě na folk. Již zavedená formace hraje jen svou vlastní tvorbu.
Jan Nic je písničkář, herec a básník a také on obohatí svým vystoupením návštěvníky folkového odpoledne ve Frýdlantu nad Ostravicí. Věru Martinovou, autorku takových hitů jako Až na vrcholky hor nebo Nebe, peklo, ráj, bude na Beskydském folkování doprovázet Jamie Marshall. V letošním roce se koná už 10. ročník přehlídky folkových kapel.
V předprodeji, a to například v Beskydském informačním centru ve Frýdlantu nad Ostravicí, pořídíte vstupenky za 100 Kč, děti pak zaplatí 50 Kč. Na místě bude vstup dražší. Dospělého vyjde na 150 Kč a děti na 80 Kč.

 

Rockeři se sejdou ve Frýdku-Místku

FRÝDEK-MÍSTEK Největší rockový festival ve Frýdku-Místku se uskuteční již tuto sobotu v samotném centru města – za fotbalovým hřištěm TJ Slezan. Pořadatelé slibují řádné zakončení prázdnin a podporu vycházejícím hudebním hvězdám z blízkého okolí.
Na koho se můžete těšit? Na Rockové Slezině vystoupí například nu metalová kapela Škwor, známá a úspěšná skupina Cocotte Minute, která se nebojí pouštět do odvážných textů a jejíž syrovost je už proslulá, metaloví Dymytry, Absolut Deafers hrající metal říznutý rockem, Good Girl Maggie z Polska, poděbradští Rimortis, Nahum z Ostravy, Noncode, kteří hrají hudbu na pomezí hardcore a punku, rockoví Slepí Křováci z Frýdku-Místku, Trochumoc – ti kombinují rock a ska – a experimentátorští rockeři Jakoby Nic.
Open air akce Rocková Slezina začne v 11 dopoledne a nabízí kromě vystoupení kapel a zpěváků z České republiky, ale například také z Polska, bohatý program. Na své si přijdou milovníci dobrého jídla i piva, to bude pocházet z malých místních pivovarů. Pořadatelé nezapomněli ani na děti, pro ně připravili spoustu atrakcí stejně jako pro dospělé návštěvníky. Peníze ze vstupného poputují nejen k vystupujícím muzikantům, ale také k lidem postiženým povodněmi.
Vstupenky si můžete zakoupit ve frýdlantském i frýdecko-místeckých informačních centrech, přes server Ticketportal i pomocí SMS. V předprodeji vás vyjdou na 250 korun, VIP vstupenky, které umožňují vstup do zákulisí i neomezenou konzumaci jídla a nápojů, pak stojí 990 korun. Na místě zaplatíte 350, respektive 1 990 korun. Děti do 150 cm, držitelé průkazů ZTP a ZTP/P mají vstup zdarma.

Noc můžete strávit na dvou zámcích v kraji

KUNÍN, HRADEC NAD MORAVICÍ
Hned dva zámky Moravskoslezského kraje se letos zúčastní akce s názvem Hradozámecká noc. Brány asi šedesátky památek v celé republice se otevřou 31. srpna. Kunín láká návštěvníky především na prohlídku s baterkami, Hradec nad Moravicí pak například na hudební vystoupení.
Program na zámku Kunín začíná ve 20 hodin. Těšit se můžete na divadelní představení, a to pohádku Černobílé štěstí v podání bíloveckého dvorního zámeckého divadla Odřivous. Pohádka to bude humorná, plná hudby, ale i tajuplné a strašidelné atmosféry. Vystupují v ní čerti a víly a právě mezi čertem a vílou vzplane láska. S čerty i vílami se následně potkáte také při noční prohlídce zámku s baterkou.
Program zámku Hradec nad Moravicí začne již od 18 hodin. Tady se zaměřili více na historii. Každých dvacet minut budou probíhat prohlídky, při nichž nahlédnete do zámeckých interiérů.
Dále uvidíte hudební představení i ukázky vojenského výcviku, oživlé historie, zbraní a uniforem. Těšit se můžete na ukázky z doby války o Slezsko i příjezd knížat Lichnovských. Od 20 hodin se bude promítat film Jiřího Menzela Konec starých časů.
Hradozámecká noc se tento rok koná již počtvrté. Cílem pořadatelů je poskytnout návštěvníkům příjemnou alternativu k tradičnímu letnímu programu – koupání. Hrady a zámky ve večerních hodinách oplývají romantikou i strašidelnou atmosférou a navíc nabízejí široké spektrum kulturního vyžití.
V Kuníně stojí vstupné 70 korun, 40 korun zaplatí senioři a 30 děti, studenti a ZTP. Rodinné vstupné pořídíte za 150 korun. V Hradci nad Moravicí zaplatíte 100 korun za plné a 60 za snížené vstupné.

Mladá fronta DNES

Hradozámecká noc

Již čtvrtým rokem se otevřou jihočeské hrady, zámky a klášter na poslední prázdninovou sobotu v netradičním nočním čase. Hrad Rožmberk se navíc stane místem celonárodního zahájení, a proto nabízí bohatý program už od odpoledních hodin. Chansony, operní árie a poezie v duchu francouzské kultury, oživené noční prohlídky, ochutnávky vín i zámeckých moučníků, povídání o panenkách a mnohá další lákadla. A

Rožmberk byl přes tři sta let v majetku původem francouzského rodu Buquoy. Inspirace Francií je tak protkána celým sobotním programem, který začíná již v 13:30 odpoledne vystoupením šermířské skupiny Vítkovci. Spolu s nimi se o zábavu postará uskupení Monadria Polygamica se svou praporovou a bubenickou show nebo soubor dobové hudby Cantus Firmus.
Hlavní část programu vypukne v 19 hodin a potrvá až do půlnoci. Hvězdou večera bude Chantal Poullain, v jejímž podání zazní francouzské chansony. Neméně lákavé je scénické čtení francouzské poezie v podání herce Národního divadla Saši Rašilova. Melodie z francouzských oper a operet zazpívá publiku těsně před půlnocí sólistka opery Jihočeského divadla Eva Štruplová.
Během večerního programu se opět odehraje bubeníčka a praporová show, ale také přehlídka dobových vojenských uniforem francouzské armády. Po celý večer budou probíhat noční prohlídky hradu doprovázené historickými postavami. Vstupenky na tyto prohlídky budou slosovatelné a výherce hlavní ceny získá exkluzivní víkendový pobyt na hradě Rožmberk.
Podmanivou atmosféru Francie návštěvníkům přiblíží i celovečerní ochutnávky francouzských pokrmů a vín.
Cena slosovatelných vstupenek na prohlídky je 100 Kč pro dospělého, 70 Kč pro seniory; děti, studenti a ZTP 60 Kč. Účast na ostatním programu je zdarma.

Oblíbené noční prohlídky oživené historickými postavami lákají k návštěvě zámku Třeboň Od 20 hodin se zájemci budou moci blíže seznámit se životem kněžny Eleonory ze Schwarzenbergu, od jejíhož úmrtí letos uplynulo 140 let. Tyto prohlídky budou probíhat ve dvacetiminutových intervalech s omezeným počtem dvaceti osob v jedné skupině a poslední prohlídka začne ve 23 hodin.
Naopak do dob Rožmberků se návštěvníci vydají během noční procházky zámkem s Petrem Vokem a Bílou paní. Tyto prohlídky budou pouze dvě a začnou ve 20:15 a 22 hodin.
Vstupenky je nutné si rezervovat předem na e-mailu zamek.trebon@ seznam.cz nebo na tel čísle 384 721193 a je nutné si je vyzvednout nejpozději 1 hodinu před začátkem prohlídky, jinak propadají. Vstupné je pro dospělé a seniory 120 Kč, děti od 6 do 18 let a ZTP zaplatí 60 Kč.

Jindřichohradecký deník;

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.