Invalidní důchodci studují. Virtuálně

Nový způsob vzdělávání dostupný všem zdravotně postiženým a seniorům. To je koncept Virtuální univerzity třetího věku, do kterého se zapojila břeclavská knihovna.

„Garantem Virtuální univerzity třetího věku je Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze. Seniorům z Břeclavi a okolí a nejen jim se tak otevírá možnost studovat už dobře známou formu celoživotního vzdělávání bez toho, aniž by museli dojíždět do některého z krajských měst,“ uvedl Jaroslav Čech z Městské knihovny v Břeclavi.

Pro penzisty i invalidy

Univerzita třetího věku však neznamená, že ji mohou navštěvovat pouze starobní důchodci. Je otevřená také pro invalidní důchodce bez věkového omezení a pro nezaměstnané nad 50 let.

„Každý, kdo chce studovat, musí vyplnit přihlášku a zaplatit studijní poplatek, který je pro podzimní semestr 150 korun za jednu přednášku a 20 korun za studijní materiály,“ přiblížil Čech.

Na úvodní přednášku však mohou 15. října v 15 hodin přijít do malého sálu knihovny bezplatně všichni zájemci a dozvědí se víc.

Tématem nultého semestru virtuální univerzity je astronomie. „Běžně se konají čtyři jedenapůlhodinové přednášky jednou za dva týdny na jedno téma. Studenti sledují přednášku vysokoškolského vyučujícího na plátně. Po skončení přednášky pak kolektivně vypracují kontrolní test,“ uvedla manažerka projektu Klára Nehodová z České zemědělské univerzity v Praze.

V dalších semestrech si studenti zvolí témata sami. Dozvědět se mohou něco o osobních financích, léčivých houbách, čínské medicíně nebo třeba dějinách odívání. „Když absolvují šest kurzů, budou promováni v aule České zemědělské univerzity v Praze,“ dodala Nehodová.

Studovat lze vybrané obory i z místa svého bydliště. A to přes počítač a za cenu více než přijatelnou. 150 korun za jednu přednášku a 20 korun za veškeré tištěné materiály.

Témata studijních seminářů

– Astronomie – Využití informačních technologií – Osobní finance – Pěstování a využití jedlých a léčivých hub – Čínská medicína v naší zahrádce

– Lesnictví – Vývoj a historie české myslivosti – Dějiny oděvní kultury – Hudební nástroje – Michelangelo Buonarroti a mnoho dalších

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.