Jak předcházet problémům s pohybovým aparátem

ilustrační-foto-PhotoXpress

Trápí vás bolesti zad, svalů a kloubů? V tom případě právě vám je určena lékařská poradna, jak problémům s pohybovým aparátem předcházet, jak se případných bolestí zbavit. Přepis živého rozhovoru plzeňského Českého rozhlasu s fyzioterapeutem Matějem Liškou.

 

Matěj LIŠKA, fyzioterapeut:
Fyzioterapie je hodně široký obor, zaujímá prostor od novorozenců až po seniory, takže já mám pacienty od nějakých, řekněme, 8 let až po, řeknu, mám tam pána asi 27. ročník, takže záběr je široký a celý obor vlastně řeší to, co jste již zmínil, bolesti pohybového aparátu. Když není někde nějaká struktura rozbitá, není něco zlomeného, nějaký sval utržený, to je samozřejmě pro ortopeda, tak když tam nic takového není, bolí to tělo, tak je to pro fyzioterapeuta a je jedno, jestli bolí noha, nebo jestli bolí hlava, to už jsou věci, který spolu za jedno dost často souvisí a za druhé, nemusí mít vždy tu strukturální, ten strukturální podklad, může tam být právě  takzvaně funkční, snadno odstranitelný problém.

Se kterými diagnózami se na vás lidé obracejí vůbec nejčastěji, co je takzvaně vaším denním chlebem.

Právě ty bolesti, ono se to dost blbě říká, ono někdy některý měsíc, co všichni chodí s ramenem, tak bojujeme s rameny, pak přijdou lidi s koleny, a já tomu neříkám diagnózy, protože ono se to v tomhle oboru dost blbě diagnostikuje Ta diagnóza je i těžká v tom, že je třeba  vyšetřit, co tam funkčně je v nepořádku. Prodělali rentgen, ten je v pořádku nebo jsou tam nějaký drobný takzvaný degenerativní změny, to máme každý, od mladých po starý, postupně to tělo prostě nemládne,, takže se tam něco takového děje. No, a pak je třeba si říct, který svaly to ovlivnilo a který my můžeme ovlivnit a pomoci jim, není to úplně o tom, že by člověk tam byl za tělocvikáře, to nemám rád, my tam chodíme cvičit, na fyzioterapii, cvičit můžete doma, ale tam je odborník od toho, aby vám pomohl ten sval uvolnit, napravit jeho napětí, který je nejčastěji zvýšený, i oslabený sval je oslabený tím, že pracuje moc,

V jaké fázi těch problémů se k vám lidé nejčastěji dostávají, teď mě zajímá, jestli například už nepřicházejí ve fázi, kdy už dlouhé měsíce to řešili nějakým tlumícím práškem i na popud doporučení lékaře a podobně.

Kdyby měsíce, byl bych rád.

Takže roky?

ony jsou to dost často roky, přijde člověk, mně už 2 roky tohleto zlobí, a já říkám, to je docela dlouho, to už by jako chtělo něco s tím dělat, trošku je to blbý v tom, že to prodlužuje tu dobu, než to dáme do kupy, když to je věc, která vznikla o víkendu, a ten člověk přijde ve čtvrtek, říká, furt mě ty záda bolí, já si myslel, že to přejde, a ono to nepřechází, tak to se odstraní rychle, to ve většině případů jde rychle, ale pak když přijde člověk a řekne, 2 roky už je to blbý, tak v tu chvíli je to trošku zdlouhavý, ale všechno se dá, všechno se dá vyřešit, důležitý je si říct , odkud ten problém je, teď zrovna jsem měl takovej veselej příklad, kdy přišel člověk s ramenem a já jsem na to rameno ani jednou nešáhl a teď jsme se viděli zrovna včera a myslím, že to byla dáma, říká mi, já jsem z toho byla taková vyplašená, vy jste na to rameno vůbec nešahal, ale ono přestalo bolet, a to je ten důvod, že je třeba to zdiagnostikovat a říci, odkud to rameno bolí, takže to je věc,která, která je tím denním chlebem.

Tady je SMSka: „Mám asi měsíc brnění levé ruky, poraďte, můžete to být od páteře, se kterou mám potíže?“

Dost často to tak bývá, nemůžu teďko takhle říct,  je to od páteře, je to naprosto v pohodě, ale jestliže to brnění je …, závisí třeba i na poloze nebo na zátěži, tak se dá říct, že to je v 90 procentech, je to potíž, která je takzvaně od páteře, ale ta páteř je jenom pasivní složka, to aktivní, co je okolo, je vždy ta svalovina, která to drží pohromadě a drží to v nějaký ideální pozici, jak to příroda vymyslela a jak nás ten život poskládal. A teď najednou začneme dělat nějakou práci nebo činnost, a najednou začne být na jedný straně větší napětí, na druhý menší, a je to v nerovnováze, tím pádem se to začne vlastně křivit, protože ono to na sobě ty kosti nedrží pevně přišroubovaně, ony se tam jenom tak jako na sobě visí a stojí, to je takový zvláštní stav, když se naruší ta rovnováha, tak pak se objevují potíže a dráždí struktury a někdy třeba imitují problémy, který se tváří jako závažně, jako strukturálně, ale často jsou to jenom tadyhle ty imitace, který se dají samozřejmě v ordinaci odlišit, jestli je to nějaká strukturální záležitost, na to jsou klinický vyšetření a poměrně rychlý a jednoduchý, anebo jestli je to skutečně jenom  ta funkční záležitost, která je snadno odstranitelná.

To znamená, tuhle tu cestu doporučujete v takovém případě.

přesně tak, a když už nic jinýho, tak fyzioterapeut, když není úplně hloupý, tak řekne, tohle už není práce pro mě, a běžte si sednout na ortopedii, na ty 4 hodinky na dopoledne, prostě než se na vás dostane řada. …, případně pošle k neurologovi, to musíme rozlišit a umět ty lidi případně poslat správným směrem.

posluchačka:
Dobrý den, prosím vás, já bych měla takový dotaz, mě asi půl roku bolí pata, není to zespoda pata, není to ostruha, byla jsem samozřejmě u ortopeda, protože ta bolest jako, když si vezmu botu, která má uzavřenou patu, tak je velice nesnesitelná, téměř nemůžu chodit, a bohužel tak mi ještě řekli, že se to nedá léčit.

když mluvíte o uzavřený patě, předpokládám, že ta pata bolí zezadu, že jo?

Bolí mě zezadu. Ještě jenom řekl ten doktor, je to, ježiš, jak se tomu říká, Achillova šlacha nebo …

Achillova šlacha je konec lýtkového svalu, když to řeknu zjednodušeně, a ten lýtkový sval přirůstá k dalším svalům, který jsou zezadu na stehnu a už jsme vlastně u tý hlavy, tohle je věc, kterou nikdo nevyšetřil, zatím, jestli jsem to dobře pochopil, fotili vás, zjistili, že tam žádný kosti nový nenarostly a je to jenom zvýšený napětí u toho lýtka …

Oni mě vůbec nějak nevyšetřili.

To je škoda, ale já …, tady se domnívám, že to je na 90 procent zvýšený napětí lýtkového svalu, který má nejspíš příčinu ještě někde výš, to by se takhle po telefonu blbě říkalo, ale tohle vypadá opravdu na ten lýtkový sval a je to docela častý, tohle není nic, co by bylo vzácný.

Byla to šlacha Achillova, tak to se opravdu nedá nějak léčit.

Dá, dá se to léčit, ale to nevyléčí ortoped, on neléčí svaly, on léčí kosti, a ty šlachový léčí, akorát když jí utrhnete, a tu očividně utrženou nemáte, takže …

A kdo to teda léčí, když to neléčí ortoped.

K tomu je fyzioterapeut,  to je moje odbornosti.

moderátor:
Na shledanou. Jak se pacient k fyzioterapeutovi obecně dostane, přes koho tu cestu vzít?

Ideální je asi Internet, najít si fyzioterapeuta, případně se zeptat známých, a ….

Pomůže i praktický lékař v tomto nějakým doporučením.

Některý už jo, dokonce tam mám doktorku, která za mnou přišla a říkala, dobrý den, já jdu zjistit, co děláte, aby to pomohlo mým pacientům a od tý doby spolupracujeme, to jsou šťastní pacienti její.

posluchačka:
Dobrý den. Tady je Libuše Svobodová, Karlovy Vary, já mám takovou prosbu na pana doktora, já jsem měla kdysi operovanou Achillovou šlachu, pak zlomený kotníky na pravý straně a pak jsem měla problém se zády a s ramenem, to rameno jsem vyléčila, je to asi 6 let, brala jsem, brala jsem Nimesil, takový ty rozpustný prášky, co mi pomohlo, to jsem vyléčila, ale vyléčila jsem to tím, já jsem začala, po 43. letech jsem začala plavat a můžu říct, že jsem to prakticky tím plaváním dala všechno dohromady, ale furt ty záda jako cítím, když si sednu, tak ty záda cítím, mně to jako vystřeluje do levý nohy.

já se obávám, že jste to úplně nevyléčila, že se to podařilo jenom zamaskovat, to je věc, která je docela častá a v podstatě to tělo je schopný ledacos vykompenzovat, a když jsme nakřivo, řeknu na obě dvě strany stejně křivě, tak jsme ve výsledku rovně, a to tomu tělu přestane vadit a ve chvíli, kdy to konečně zatížím jiným, než kam se to vykompenzovalo, tak se tyhle potíže projeví, já se obávám, že ani ten zbytek toho těla nebude úplně ještě doléčený, protože tam je třeba ještě na tom zapracovat a dát to právě do nějakého rozumného stavu, abyt tělo na sebe se mohlo spolehnout.

Já mám nějaký cviky, když si zacvičím, tak cítím prostě úlevu a hlavně jí cítím úlevu, když si jdu lehce zaplavat, lehce zaplavat, pardon.

V týhle chvíli si myslím, že to je právě tím, že ten cvik ve výsledku vyrobí chybu na druhý straně. A tím vás srovná, protože kdyby vám byl dlouhodobě prospěšný, tak vás srovná napořád, nebo to pravidelné cvičení.

moderátor:
  Teď nevím, jestli to není náhodou spíše na fitness trenéra, ale přišel dotaz na nejednodušší cviky na zpevnění břicha.

No, to je veselý, to je totiž široký téma. Cvičení břicha všeobecně, spousta lidí teď začalo cvičit břicho, docela jim rozumím, ale řada lidí dělá  nejrůznější chyby, podněcují i nejrůznější přístroje v posilovnách, někdo má i zlozvyky i ze základní školy z tělocviku, a u toho břicha je obrovský problém, že málo kdy člověk cvičí skutečně jenom břicho a často používá sval, který se upíná zepředu na páteř a to je ten důvod, proč bolí záda, řada lidí,  když začne cvičit břicho,  teď mají vizi toho, že bude za chvíli pneumatika dole, a ono z toho akorát bolí záda,j takže to je věc, která je dost často blbě cvičená a v tomhle tom taky fyzioterapeut má svoje místo. Ne, že by lidi nutil cvičit, ale jsme schopni téměř u všeho vymyslet na základě toho fyziologickýho fungování lidského organismu, jak to dělá dobře. Jak nepřetěžovat nějaké struktury, které pak způsobuje nějaký bolístky a hlavně, jak využít maximálně břicho, břicho je strašně důležitý i opěrný systém a ta břišní stěna je dost často zespoda ochablá a seshora naopak přetížená a zase jsme u těch disbalancí, který pak vyvolávají nějaké další problémy. Takže oficiálně  tenhle cvik je úplně nejlepší na všechno a zbaví vás všeho zlého, to samozřejmě není, je dobrý si vymyslet, konkrétně přijít a říci, já chci cvičit břicho, nevím jak, poraďte mi, i tohle to dokáže fyzioterapeut říct a poradit,

Zkrátka, existují další cviky nad rámec těch obecně známých a uváděných?

Bych řekl naopak, ony existují, nejlepší jsou ty základní většinou, a ty je, když se provedou správně, správně se načasuje to zapojení toho svalu, to je ta koordinace, jak se o ní všude možně píše a mluví, tak to pak funguje …

Takže problém je v užití těch stávajících cviků.

Přesně tak. A řada lidí chodí cvičit strašně složitý cviky, když se vezme ten celý princip, třeba pilates, to je nejčastější, tak tam jsou ti lidi už za hranicí, oni ještě neumí abecedu, ale už píšou romány, to je ta častá chyba a nejenom u břicha, to platí v celý řadě.

Paní Hana píše. „Dost často mě při nějaké práci, třeba loupání brambor, berou křeče do rukou, musím přestat, děkuji za radu.“

Tady to bude nejčastější asi zase přetížení tý horní poloviny těla, tam asi u brambor člověk nikdy nestojí v nějaký šílený pozici nebo tak, k tomu si může sednout, takže tam bych to spíš viděl asi k těm ramenům, krku , může být paní třeba i úřednice a úplně si neuvědomuje, že celý den ty všechny svaly zatěžuje a pak, když přijede celá rodina na oběd, tak těch brambor je hodně, takže to bývá častý. A ta křeč je projev naprostého selhání toho svalu, to je poslední, co ten sval nám dokáže, než úplně vypne, tak jde do křeče. A to je hodně častý.

Další posluchačka píše. „Trpím nemocí tinitus, dá se s tím něco dělat?“

Tak já úplně nevím, jestli tinitus je nemoc nebo porucha. Ono to je někdy takový, že nemoc vypadá, jakože už to nikdy nebude dobrý, dost často, a ty poruchy jsou snáz odstranitelný a ne vždy, ale většinou za to může krční páteř nebo krční páteř, krk, šíje, tady to je přímá souvislost a pak samozřejmě ten zbytek těla.

posluchačka:
Dobrý den. Tady posluchačka z Plzně. Pane Liška, já bych měla takový dotaz, já jsem v prosinci roku 2012 byla operovaná na pravý kyčel, teda endoprotézu, a teď mě pořád bolí, když jako víc chodím, pravej sval na tý operovaný noze, mohl byste mi říct, co je toho příčinou nebo nějak mi to vysvětlit, děkuji vám.

Děkuji za dotaz. Tohle to je taky častý jev, kdy vlastně na základě operace, ono si to je podobný s úrazem, to je věc, která je obrovským zásahem a když se uzdravujeme, tak to tělo vymyslí nějaký náhradní mechanismus, jak se pohybovat a začne danou partii extrémně zatěžovat, jinou naopak vynechává a nefunguje tam ta spolupráce, jak by měla. takže je třeba napravit disbalanci svalovou a kouknout se i, jestli náhodou to tělo není celkově z toho stavu, kterým prošlo, který byl docela těžkej, jestli není chudák celý nakřivo, není celý rozbitý, a to jsou věci, který se pak dají řešit podle toho, jak si to fyzioterapeut vyšetří.

V další SMS stojí: „Dobrý den, mám osteoporózu a artrózu fasetových kloubů, v říjnu se mi udělaly takové jako otlaky na chodidlech pod prsty, tlačí to v botách a omezuje chození, co to je a kde to léčit?“

to jsou dvě věci, který spolu hodně vzdáleně souvisejí, ta osteoporóza a fasetový klouby, to, tam jsme nejčastěji na oblasti páteře, konkrétně u těch fasetových kloubů jenom páteře, a otlaky na dolních končetinách, mě napadá jenom, jestli náhodou pacientka nebo posluchačka nemá nějaký, teď jako náhradní mechanismus pohybu, aby to nějak vykompenzovala, tak jestli náhodou tam nevymyslela nějakej papohyb místo chůze, to často bývá, když pak jsou někde nahoře, ty problémy, to je taky jediný, co mě k tomu napadá.

A kde to léčit tedy?

Já si myslím, že tady by to chtělo zkouknout, jak vůbec pacientka chodí a jak funguje a na základě toho to pak řešit. A já si taky myslím, že tohle to spíš fyzioterapeut než lékař, anebo aspoň vám ryhleji někdo řekne, jestli jít k tomu lékaři a trávit tam čas, který, je někdy dost drahej.

Tak v závěru poprosím velmi stručně. Lidé se ptají, kolik stojí vyšetření a následné další léčení a jakým dílem se podílí zdravotní pojišťovna, vezměme to, prosím, v obecném měřítku?

Pojišťovna se na tom nepodílí. Je to o tom, že pojišťovna se ráda podílí na tom, co je rychlé a vypadá hezky. Na tom se podílí vždycky, ale když je někdy třeba víc lidský práce, tak se s náma úplně nekamarádí, i když některý pojišťovny mají různý programy, kde se dá v rámci starání se o sebe, nějaká koruna z tý pojišťovny dostat, ale jinak to pojišťovna nehradí a je to na přímou platbu. A je to o tom, že člověk potřebuje na toho pacienta dost času,

A to platí i o samotném vyšetření, tam je …

To je přesně tak, že i vyšetření a vždycky vyšetření, ošetření ten den nikdy není, není ta práce tak, že vás vyšetřím a řeknu vám, no tak přijďte za měsíc, začneme to řešit, ne, řešíme to, co je ten den a když se vidíme podruhé, tak zase si uděláme vyšetření, i když už je to rychlejší, tak je třeba to vyšetřit a říci, dneska budeme léčit toto.

děkujeme, na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.