Lékařka radí, jak na vysoký krevní tlak

ilustrační foto: Flickr.com

Vysoký krevní tlak je jednou z nejčastějších chorob. Pacientům poskytla cenné rady v Českém rozhlase v pořadu Poradíme zástupkyně primáře interního oddělení v Mulačově nemocnici v Plzni Gabriela Rybářová. Přinášíme zkrácený přepis rozhovoru…

 

Paní doktorko, pojďme definovat krevní tlak, co se tím rozumí.

MUDr. Gabriela RYBÁŘOVÁ:
Tato definice Světové zdravotnické organizace je dána spíše ze zkušeností a dohody lékařů, jde o to, že když dvě měření ze tří jsou vyšší než 140 na 90, hovoříme o vysokém tlaku.

máte, paní doktorko, k dispozici nějaká čísla, nějakou statistiku, kolik lidí trpí u nás hypertenzí?

… každý pátý Čech, když by se to zprůměrovalo – ono je to tak, že za začátku my ženy jsme chráněny estrogeny obecně proti kardiovaskulárním chorobám, takže ve věku do těch 40, 45 let jsou ženy v menším počtu, než muži a pak je rychle předháníme a kolem 60 nebo nad 60 let věku má 50 procent mužů vysoký tlak a 60 procent žen má vysoký tlak…. mnoho lidí o něm vůbec neví a vůbec ho neléčí, říká se, že až čtvrtina populace neví o své hypertenzi.

posluchačka:
Dobrý den. Paní doktorko, já bych se chtěla zeptat, moje známá teda už delší čas už teda se léčí na ten vysoký krevní tlak, ale má ho tak střídavě oblačný, jak se říká. Někdy vyšší, někdy nižší a teď už ten poslední rok se jí to tak nějak ustálilo, že má těch 130 na 80, 140 na 90, takhle nějak, ale pořád musí ty léky brát. Ty se musí pořád brát?

Já vám vysvětlím proč. Ten vysoký krevní tlak vzniká poruchou pružnosti té cévy, pokud se stává méně pružnou, tlak se zvyšuje. A my se léky snažíme povolit tu cévní stěnu. Ona by k tomu vždycky měla být režimová opatření, k tomu se ještě dostaneme, a v ten okamžik, když bychom léky vysadili, tak se zpátky vrátí tuhost té cévní stěny a znova se tlak zvýší. A tam je veliké riziko  komplikací, který vysoký tlak dělá. A vysoký tlak dál cévní stěnu poškozuje a dál se zvyšuje její tvrdost a zhoršuje se vysoký tlak. Takže pacient, který je dobře léčený a má dobrý tlak, tak to má díky té léčbě, a vysazovat léky je opravdu nebezpečné, protože po vysazení léků může rychle dojít k vzestupu tlaku a budeme se bavit o tom, že to je nebezpečné.

Další dotaz z SMSky. Posluchačka ze Sušice se nás ptá: „Paní doktorko, je v pořádku, když mi lékařka od září už třikrát předepsala jiný lék na snížení tlaku. Je mi 66, tlak mám 150 na 100.“

Pokud máte tlak 150 na 100 a lékařka mění léky, tak je to naprosto správně, protože si myslím, že 150 na 100 není dobrá cílová hodnota, mělo by být 130 na 80 a důležité je říct, že tlak je proměnlivá hodnota. Takže nikdy vám nikdo nezměří vždycky stejnou hodnotu. Ráno, za půl hodiny, za 5 minut, rozčílíte se, spíte, sedíte, běžíte, málo pijete,… i atmosferický tlak má vlastně vliv na to, jaký máte tlak, ale když bychom řekli, že se budeme bavit o průměrové hodnotě, tak je to těch 130 na 80… řekněme, až 140 na 90, a pokud tyto hodnoty nemáte, tak je naopak správně, že vám lékařka hledá účinnou léčbu, která bude pro vás taková, abyste měla tlak korigovaný.

posluchač:
Chtěl bych se jenom s paní doktorkou podělit vlastně o moji zkušenost a potom zkuste mě opravit potom dál, pokud se někde budu mýlit, já jsem bral asi 5 let vlastně prášky na vysoký tlak. Po 5 letech jsem se rozhodl, že budu žít trošku jinak, že jsem de facto zhubl, mám prostě ideální váhu a navíc mám klidový tep kolem 57. Takže velice nízký. Tudíž jsme se domluvili s paní doktorkou, že vlastně vysadím prášky na tlak. Já jsem je vysadil, dneska mám klidový tlak kolem 120 na 80, úplně bez problému, je mi 60 let, samozřejmě ten tlak je dynamický, přesně, jak říkáte, vlastně jeví se během dne a během zátěže a vlastně s tou, jak člověk vlastně tělo zatěžuje. A dneska s tím nemám žádný problém, pravda je ta, že trpím syndrom bílého pláště a vždycky u lékařky … a ten tep frčí nahoru. Ale prostě, pokud se měřím sám, tak s tím nemám žádný problém.

Tak vám gratuluji, v pořádku. Když se dostaneme dále, pokud změníte režim, pokud zhubnete, což je to nejtěžší, pokud lidi přestanou kouřit, tak mohou tlak dlouhodobě dostat pod kontrolu i bez medikamentů. Pán je toho příkladem.

 paní doktorko, jak ten vysoký krevní tlak vlastně vzniká, co se v těle stane?

Vysoký krevní tlak je  porucha pružnosti cévy. Ta příčina může být takzvaně primární, neboli my říkáme esenciální, to znamená, že je multifaktoriální, že vlastně nelze zjistit, proč ta příčina je. Je to daný částečně geneticky, vždycky se ptáme, jestli někdo v rodině neměl vysoký tlak, infarkt, mrtvici a podobně, dále je to právě životním stylem, který žijeme, rizikové faktory jsem už lehce zmínila, je to nadváha, málo pohybu, mně třeba i lidi v ambulanci říkají, my se hýbeme, my chodíme dvakrát týdně cvičit, já jim říkám, no, ale dřív ty lidi před 100 lety nachodili 10 kilometrů pěšky, to dneska nikdo nedělá, my jezdíme autobusem, tramvají, je to věc, která je civilizačně prostě daná. Daleko víc jíme, obecně daleko nezdravěji. Máme opravdu velké množství soli v potravě, a sůl je hodně diskutovaná, dnes jsou i názory, že za to nemůže sůl sama o sobě, ale tím, že jíme nadbytek soli a nedostatek ostatních minerálů, že to nebude jenom v té soli, ale my opravdu jíme jídlo s obrovským množstvím soli. Alkohol, kouření, stres. Já si myslím, že veliký podíl na vzniku hypertenze má stres. Takže to jsou rizikové faktory. A ty, když se nasčítají, tak chodí daleko mladší lidé, jejichž 70, 60-letí rodiče třeba ani hypertenzi nemají, jim je 35 a už hypertenzi mají.

Jak je to možné, že člověk neví o tom, že má vysoký krevní tlak, tam nejsou žádné příznaky prvotní.

Cévní systém nemá žádné receptory pro to, aby to bolelo, abyste to nějak vnímala, takže to, že máte vyšší krevní tlak, vy opravdu vůbec nemusíte vědět. Můžete mít nepřímé známky, můžete se víc potit, může vás občas bolet hlava, ale ta vás může bolet z mnoha jiných příčin, můžete se cítit více unavený, což když člověk je vystresovaný, má hodně starostí, hodně práce, nemoc, neodpočívá, tak, jak většinou žijeme, tak to ani nepoznáme, že by to mohlo být od vyššího tlaku. Mnoho žen, pokud jsou v reprodukčním věku, tak mají nízký tlak, mají s tím potíže, že občas kolabují, že jim občas je nevolno, ale ono to najednou se překlopí do vysokého tlaku, a ty obtíže jsou stejné: Může se to projevit třeba krvácením z nosu, může se to projevit námahovou dušností…. to už jsou takové typické příznaky, s čím ti lidé opravdu třeba dojdou  k tomu lékaři, že opakovaně krvácí z nosu bez příčiny….ta céva rupne při vysokém tlaku.

proč je neléčení té hypertenze tak nebezpečné. Co se z toho všeho, paní doktorko, může vyvinout?

Když cévní stěna nefunguje tak, jak má, stává se rigidní, neboli tvrdou, dochází k poruše prokrvení celého těla, ono se to může projevit kdekoliv, ale nejčastějším, nejrizikovějším faktorem je to pro cévní mozkové příhody. A ať už céva tedy praskne, to je daleko méně časté, asi z 20 procent, nebo z 15, jak některé studie uvádějí, tak daleko častěji je, že ta cévní stěna, která je vlastně vyplněná tou aterosklerózou, se, když to řeknu lidově, přiucpe a neprokrví se to místo dostatečně a vzniká mrtvice. Neléčená hypertenze zvyšuje šestinásobně riziko vzniku cévní mozkové příhody. Pak jsou to všechny kardiovaskulární onemocnění, a to ischemická choroba srdeční a z ní vzniklý angina pektoris a infarkt, ale méně často se ví, že velmi citlivý orgán na prokrvení, který je vlastně i zavzat do korekce toho tlaku, jsou ledviny. My jsme se bavili pouze o té cévní stěně, ale ten vnitřní systém je opravdu takový kompartment, celek, který ovlivňuje krevní tlak a je to třeba i množství krve, které máme, a to třeba ty ledviny ovlivňují, takže ledviny jsou vzaty do regulace krevního tlaku. A my jsme se bavily o tom, že ten krevní tlak může být primární, příčina ale může být i sekundární, což můžou být různé onemocnění ledvin, můžou to být hormonální onemocnění, kdy to můžou být jak nadledvinky, štítná žláza, ledviny, můžou to být přímo i vrozené některé vady cévního systému, třeba špatného prokrvení ledvin, takže může být i druhotná příčina toho krevního tlaku. Ale když se vrátíme k těm rizikům, který vznikají z toho vysokého tlaku, a těch nemocí, které vznikají z toho vysokého krevního tlaku, tak to může být insuficience ledvin, tedy ledvinné selhání, může to být samozřejmě i ischemická choroba dolních končetin, kdy jsou špatně prokrvené nohy, kde vysokým rizikovým faktorem je i kouření, ale i neléčená hypertenze. Oční pozadí, kde zase máte prokrvenou sítnici, takže ti lidé můžou mít špatné vidění z vysokého krevního tlaku.

posluchač:
Prosím vás, manželka má vysoký tlak 170 na 90 a bere na to čtyři druhy léků. Je to normální.

pokud manželka nemá dobře korigovaný tlak, tak je to normální, máme vlastně šest skupin léků, které můžeme kombinovat a opravdu jsou pacienti, kteří mají až šest druhů léků na vysoký krevní tlak, ale tady bych, nevím, kolik je jí let?

73.

Tak je vysokého věku, na kolik je aktivní, na kolik je schopna ještě změnit svůj režim, protože režimová opatření jsou opravdu velmi dobrá pro to, aby se ten tlak zlepšil, samozřejmě to může být i psychický stres, může být spolupodílem toho vysokého tlaku, a tak, jak říkal posluchač před tím, něco je jiného, když měříme tlak u nás v ambulanci, syndrom bílého pláště, kdy lidé , jakmile vejdou do nemocnice, tak i když se nás nebojí a už lékaře znají, tak ten tlak prostě mají vysoký, tak zde je dobré třeba i měření doma.

posluchač:
My tedy měříme doma tlak.

A tlak má 170 na 90 doma?

posluchač:
Ano.

Tak určitě léčit, tento tlak je opravdu vysoký a dlouhodobě nebezpečný.

SMSky. „Dobrý den, jak se mám zachovat, když se mi mění tlak vysoký s nízkým dokonce během hodiny. Mám 170 na 110 a za chvilku 110 na 150.“ Píše paní posluchačka z Karlovarska.

Tady je určitě nutné zjistit, co je příčinou, tady bych určitě doporučila vyšetřit, jestli se nejedná o sekundární příčinu toho zvýšení tlaku, protože to znamená, že v těle je něco, co zapříčiňuje to zvýšení tlaku. Nicméně může být tohle to opravdu i stresové, pak je to v pořádku, vlastně já bych ještě vysvětlila, proč se tlak zvýší, když se rozběhnete, nebo když vás někdo rozzlobí, je to proto, že to srdíčko zvětší tu svojí funkci a naše vegetativní nervy zvýší tlak z důvodu toho, aby byly lépe prokrvený orgány a lépe prokrvený svaly, abychom mohli podat ten správný výkon, takže jednorázové zvýšení tlaku je naopak správné, při zátěži se má tlak zvyšovat, my to můžeme i sledovat, testovat na zátěžových testech a podobně. …takže jestliže takhle kolísá, tak buďto může být stresový podíl, může to být syndrom bílého pláště…. pokud se jí to děje, i když doma sedí v klidu, tak je potřeba to vyšetřit.

SMSka. Prosím vás, paní doktorko, o jasnou a stručnou odpověď. „Dobrý den, moji rodiče jsou sedmdesátníci, mají vysoký tlak, sestra má 50, také vysoký krevní tlak, a mně je 40. Jak ho nemít.“ Píše paní Petra. 

Vezmu to hrozně rychle. Myslím, že takhle bychom měli přemýšlet , takže hlídat váhu, snažit se hýbat, snažit se zvládat stres tak, abych nebyla vystresovaná, dávat si pozor na racionální zdravou stravu, aby tam nechyběla zelenina, aby tam byl dostatek minerálů, nejíst ty naše fastfoody, alkohol s velkou mírou, deci vína denně pro mladou ženu, pro muže dvě deci, víc je škodlivé pro cévní systém, nekuřte, pokud kouříte, to bych považovala za jeden velký rizikový faktor, no, a kofein v malé míře, dvě kávy denně, dobré zdravé, pressované, jsou také prospěšné, víc by se nemělo.

Paní doktorko, díky a na slyšenou.

redakčně kráceno, v plném znění v Českém rozhlase

4 komentáře

  1. Mám vysoký krevní tlak .dostala jsem valzap a na noc ještě Agen.Jenze valzap stání z oběhu tak mě praktická lékařka napsala Valsaor,ten má ale také valsartan v pilulkach.Pisou že pokud je že Švýcarska tak by to mělo být dobre.Jenze na přívalovém letáku není napsáno odkud je.Je mě 72 let ale nechci užívat léky kterých bych mohla dostat rakovinu.Jinak jsem zdravá a nemám žádné problemi. Co mám dělat.

  2. Dobrý den,prosím o radu,chodím 3x v tydnu na dialyzu,je mi 55.let,a trpím na vysoký tlak,beru egilok ráno a večer,přidali mi ještě presstarium neo forte,ale četla jsem že není dobrý kdo chodí na dialýzu,po tydnu mám křeče v rukách,a na konci dialyzi v nohách,a píchání občas v ledvině,na dialyze mi nevěří,co mám dělat?mám je brát?Děkuji za odpověd.Marta.

  3. take me zajima proc lekari posilaji pacienta s vys.kr.tlakem na radu drahych vysetreni, Magnet.rezonance ani CT hlavy a bricha nic neodhalila, tlak dale stoupa. Nikdy jsem nebrala zadne svinstvo,nekourila,alkohol malo,nic neberu, jidlo skoro vegetarianske,vlakniny dost,zelenina a ovoce denne. nadvahu nemam. Z ceho mam tlak?Cholesterol v norme,diabetik nejsem,nevim proc se doktori furt snazi napasovat me do nejakych jejich tupych tabulek. nic proste nenasli,takze tomu nerozumi vubec.Ale to nepriznaji.

  4. Pane doktore. Chtěl bych Vás požádat o radu týkající se mé hladiny zvýšeného krevního tlaku, která byla zjištěna náhodně při předoperační prohlídce (155/70) před cca dvěma měsíci. Od té doby si tlak namátkově kontroluji. Vždy jsem měl tlak nižší i při mých 62 letech, vážím 82kg a měřím 176 cm. Několikrát jsem byl u svého lékaře, který mi vždy naměřil normální hodnoty a sdělil, ať si je doma orientačně měřím. Aby nedošlo k velké odchylce tak jsem hodnoty mého a lékařského tlakoměru porovnali. Hodnoty byly shodné. Tlak si pravidelně několikrát denně kontroluji. O víkendu mám tlak převážně dobrý po celý den ( průměr 118/79-81). V práci nebo mimo víkend a především ráno po vstávání a někdy z večera stoupne na hodnoty 123/93-95.Někdy mám nepatrné závratě. Nechci zatím používat žádné léky, které by se nedaly po srovnání vysadit. Používám čaje Alvisan a další. Pohybu mám poměrně dost. Jsem nekuřák. Jím převážně zeleninovou stravu a kuřecí maso již delší dobu. Používám občas dle předpisu tablety na cholesterol. Paní doktorka mi předepsala nějaké léky na zklidnění. Nic Nezabírá. Hodnoty tlaku jak jsem uvedl v ranních hodinách jsou v týdnu okolo118/93-95. Přes víkend jsou hodnoty ne vždy 114/75-79. Poraďte co s tím mohu dělat,abych se vyvaroval zatím pravidelného používání léku. Děkuji za každou radu. S pozdravem Jiří Kordík

    Pozn. Systolický tlak mám v průměru okolo 118 až 120. Cholesterol mám hodnotu 4,4.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.