Kdy jít se zády k lékaři?

foto: Flickr.com

Na dotazy čtenářů týkající se jejich zdravotních problémů, jež mohou být spojeny s páteří, odpovídala rehabilitační lékařka MUDr. Barbora Daňhová.

– Trpím občasnou arytmií, vypozorovala jsem, že vždy, když mám bolest v hrudní páteři. Je možné, že by mi tyto obtíže mohla způsobovat hrudní páteř?

Ano, určitě je to možné. Je vhodné vyšetření interním lékařem a příslušná terapie, ale také vyšetření rehabilitačním lékařem. Existují tzv. vertebroviscerální vztahy, kdy dochází při blokádách a poruchách funkce páteře k následným poruchám funkce vnitřních orgánů. V takovém případě je vhodná pravidelná rehabilitační léčba – analgetické rehabilitační procedury: uvolnění příslušného úseku páteře, uvolnění žeber, kůže, podkoží a svalstva, které je napjaté a potom také posílení dolních fixátorů lopatky, což je svalstvo, které zajišťuje dobrou funkci zvláště hrudní páteře.

– Nemohu se zbavit brnění prstů pravé ruky, jen na malíkové straně, vždy se to u obvodního lékaře řeší injekcí, ale za 3 dny to přijde znovu, co s tím?

U nás na ambulanci lékař vyšetří páteř a individuálně naplánuje rehabilitační program. Bolesti nejčastěji způsobuje dolní část krční páteře – ať už degenerativní změny páteře nebo vyhřezlá ploténka nebo jen porucha postavení páteře a větší napětí svalů. Rehabilitační lékař páteř vyšetří a může poslat klienta na další vyšetření – RTG, kde jsou vidět kostěné struktury, zlomeniny a degenerativní změny, – magnetickou rezonanci, kde je dobře vidět postižení měkkých tkání, ploténky, nebo – EMG – kde se zjistí, jestli jsou poškozeny nervy. Potom dle vyšetření a stavu klienta lékař určí a doporučí individuální rehabilitační program.

– Může mít oční migréna spojitost s krční páteří, a jak se to dá zjistit?

Bolesti hlavy jsou často způsobovány větším napětím šíjového svalstva, napětím svalstva kolem jazylky, žvýkacích svalů. Tyto všechny svaly můžeme na našem pracovišti uvolnit, upravit jejich napětí a posílit hluboký stabilizační systém – hluboké svaly krční páteře. Tím se upraví postavení krční páteře a bolesti hlavy pak odeznívají.

– Co může být příčinou bolesti pod pravou lopatkou? Projevuje se to tupou bolestí.

Pod pravou lopatkou může být nejčastěji napětí některého mezilopatkového svalstva – m. rhomboidei nebo také zablokovaná hrudní páteř ve střední části páteře či blokády žeber. Tyto blokády někdy vznikají po prodělaném virovém onemocnění nebo kašli a mohou být spojeny i s poruchou imunity. Rehabilitační lékař zjistí příčinu bolesti a naplánuje rehabilitační program, uvolní se příslušné tkáně a klient se zainstruuje k posilování mezižeberního svalstva a dolních lopatek, aby nedocházelo k opakování obtíží.

– Jak dlouho mám zkoušet samoléčbu bolesti zad a kdy je již nutné jít k lékaři?

K lékaři je vhodné jít, když máte bolesti delší dobu a nepomáhají analgetika, bolesti, které se zhoršují, určitě bolesti, které vystřelují do rukou nebo nohou, bolesti, které způsobují ochrnutí rukou a nohou, bolesti, které nám omezují jít na stolici a nemožnost se vymočit jsou vážné a měli bychom jít s nimi ihned k lékaři.

– na koho se s bolestmi zad obracet. Lékaři si mě přehazují jako horký brambor a nikdo nic pořádně neřeší?

S bolestmi zad se můžete bez dalšího doporučení objednat rovnou k rehabilitačnímu lékaři na naši ambulanci. Náš lékař Vás vyšetří a může si doplnit dle potřeby další vyšetření, může Vám předepsat léky proti bolesti, ale může tuto léčbu také kombinovat s léčbou rehabilitační, která je vždy individuální podle zdravotního stavu klienta a intenzity a typu jeho potíží.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.