Slepá dívka létá nad laťkou jako zdravá

Pozoruhodný příběh jedné americké středoškolačky uvedla TV Nova. Charlotte Brownová skáče o tyči a na šampionátu středních škol skončila čtvrtá. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by nebyla nevidomá.

Charlotte Brownová překonala laťku ve výšce 3 metry a 35 centimetrů. Lidé jí tleskali vestoje. Řeknete si nic zvláštního. Jenže ono je to zvláštní. Charlotte je totiž slepá. Představte si, že při rozběhu vidíte jen tohle a řítíte se plnou rychlostí k díře v zemi a pak vás tyč vymrští do třímetrové výšky.

BROWNOVÁ, slepá atletka:
Rozeznám trochu jen světlo a stín. Abych trefila odraz, musí mi trenér počítat nahlas kroky a pak mi dá signál k odrazu pípnutím pageru, který má u sebe.
Aby běžela Charlotte rovně, má vedle trati položený tmavší koberec a podle něj se orientuje.

Je jí 15, ale problémy se zrakem má už od svých 16 týdnů. Má za sebou několik operací, bohužel neúspěšných. Dnes je oficiálně prohlášena za slepou.

BROWNOVÁ
Že nevidím, to neznamená, že přestanu žít. Musím to zkrátka zkusit jinak.
A Charlotte to zkusila, sice neviděla, ale ostatní její smysly jsou neuvěřitelné. Třeba basketbal hrála tak, že přes podrážku bot cítila, kde jsou čáry hřiště. Podle chvění obroučky určovala směr hodu.

BROWNOVÁ,
Mám zkrátka o něco lepší cit, hmat a sluch.
Charlotte dokonce normálně i čte. Ne pomocí Braillova písma, ale cítí inkoust na svých prstech. Nejvíc se ale realizuje ve sportu. Doma má desítky medailí, nejen ze skoku o tyči, ale i z běhu. Tam se prý orientuje podle světlých a tmavých pruhů na dráze

BROWNOVÁ,
Je to prostě jenom o tom se nevzdat a bojovat.

Charlotte nevzdává ani svůj největší sen – zazávodit si na paralympiádě.

televize Nova

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.