Němeček podpořil boj s rakovinou, ocenil úsilí Ligy proti rakovině

Boj s rakovinou prsu podpořil dnes také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Na tiskovou konferenci o chystaném rušení poplatků v ambulancích a o doporučeních ohledně zdravého stravování ve školách přišel se žlutým kvítkem s tyrkysovou stužkou na klopě.

Stejně vyzdobeni byli i všichni řečníci, včetně mluvčí úřadu. Ministr řekl, že zorganizoval nákup kvítků z vlastních zdrojů.

„Byl to velkonákup pro náměstky a celé vedení, poprosili jsme paní sekretářku, ale z vlastních zdrojů, podotýkám,“ řekl a ocenil, že Liga proti rakovině, která dnes pořádá osmnáctý ročník celonárodní veřejné sbírky Český den proti rakovině, dlouhodobě toto téma popularizuje. Letos se zaměřila na prevenci plicní rakoviny a výchovu k nekuřáctví. Rakoviny plic v ČR přibývá o 1,5 procenta ročně, příčinou je kouření.

„Rakovina je druhým nejčastějším závažným onemocněním, které u nás je. Velké části zhoubných onemocnění se dá předcházet, vliv má například i zdravá výživa, víme i o zhoubných vlivech kouření,“ řekl ministr.

Připomněl projekt ministerstva zdravotnictví zaměřený na prevenci. Podílejí se na něm zdravotní pojišťovny, od počátku roku zvou lidi na vyšetření, které může včas odhalit rakovinu tlustého střeva a konečníku, děložního čípku či prsu.

Podle nejnovějších dat stoupla účast na screeningu u klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) o téměř 12 procent. Loni v lednu a únoru, kdy lidé ještě pozvánky nedostávali, přišlo na screeningové vyšetření 340.513 jejích klientů, letos ve stejném období 380.627. Do konce dubna pozvala VZP na prohlídky přes 480.000 lidí.

„Já jsem velmi rád, že kampaň má podle našich informací efekt, protože když se nádor zachytí v raném stadiu, je velká šance na vyléčení a náročnost léčby je mnohem nižší,“ shrnul Němeček.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.