Navigační centrum SONS ještě žije. Zájem je však malý

ilustrační foto: stockvault.net

Už několik let poskytuje Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých služby spojené s navigací nevidomého v neznámém prostředí. Navigační centrum pomůže denně více než deseti zrakově postiženým.
I přes rychlý vývoj dalších moderních technologií je o službu stále zájem.

Stěžejní službou byla na začátku navigace nevidomého v neznámém prostředí přes tzv. navigační jednotku. Tedy GPS přístroj, který umožnil operátorovi zobrazit aktuální polohu nevidomého a ten ho mohl efektivně navigovat až k cíli.

Jak říká vedoucí Navigačního centra Zdeněk Bajtl, s tím, co dnes nabízí nové technologie za možnosti už není služba spojená s navigační jednotkou tak využívaná.

Těm technicky zdatnějším totiž dnes chytré mobilní telefony nabízí díky vestavěným GPS modulům možnosti přinejmenším srovnatelné, jako nabízí samotné Navigační centrum SONS.

Jsou zde ale pořád ti nevidomí, kteří se s technikou tak neskamarádili. Pro ně může být i nadále navigace přes telefon velice významnou pomocí.

Zdeněk Bajtl uvedl, že v současné době Navigační centrum pomůže v průměru deseti až dvanácti lidem za den. Nejčastěji chtějí lidé vyhledat dopravní spojení, zjistit telefonní číslo, pokud je to možné a v neposlední řadě je neustále žádanou službou plánování cest a tvorba itinerářů.

Jedná se o službu, která je velice specifická. Pracovník, který itinerář připravuje totiž musí znát zásady prostorové orientace, měl by předpokládat situace, které by mohly nevidomého při cestě poplést apod.

Z důvodů menší poptávky po službách Navigačního centra muselo dojít ke zpoplatnění. Pro ty, kteří Navigační centrum skutečně využívají by to ale nemělo znamenat žádný velký problém. Uživatelé si mohou buď předplatit kreditní poskytování služeb, kdy například deset zakázek stojí 130 korun. V případě časových balíčků je nejnižší cena 300 korun a takový balíček má uživatel na tři měsíce.

Nejedná se tudíž o žádné závratné částky.

SONS má pro zrakově postižené připravenou i nějakou novinku. Zdeněk Bajtl se k ní ale nechtěl blíže vyjadřovat, když ještě není nic jistého.

Kompletní informace o Navigačním centru naleznete zde:
Navigační centrum SONS ČR

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: stockvault.net

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.