Mám stále bolesti páteře. Pomůže gelový implantát?

ilustrační foto: Flickr

Dotaz: Manžel je po operaci vyhřezlé ploténky, ale stále má velké bolesti. Začátkem října byl na CT a dle neurolog. lékařky již není co nabídnout – pouze tišící léky, obstřiky nebo opiátové náplasti. Je možná aplikace gelového implantátu? Odpovídá primář Oddělení zobrazovacích metod SurGal Clinic MUDr. Jan Křístek, Ph.D.

Tazatelka dopňuje k dotazu, že akceptuje, že operace není hrazena pojišťovnou a je ochotna si zákrok zaplatit.

ilustrační foto: Flickr.com

Odpověď:

Dobrý den,
postoperační stavy je obtížně řešitelný problém, většinou se jedná o zajizvení kolem nervového kořene v operačním poli, méně často o recidivu výhřezu ploténky. Recidiva se většinou řeší reoperací, u zajizvení (postoperační fibroza) nejsou výsledky žádného zákroku nijak zvlášť účinné.

Předpokládám, že čtenář má gelem na mysli vstříknutí materiálu DiscoGel do ploténky. V tomto případě se obávám, že by účinek neměl, používá se jako alternativní metoda na specializovaných pracovištích místo případné operace u středně rozsáhlých výhřezů. Pacient je už po operaci.

Doporučil bych doplnit vyšetření bederní páteře (jedná se o bederní oblast, že?) na magnetické rezonanci, která ukáže míru zajizvení a stav ploténky lépe, než CT. S výsledky je pak možná konzultace na specializovaném pracovišti, což bývá intervenční radiologie, neurochirurgie nebo ambulance pro léčbu bolesti, kde by měl specialista posoudit možnosti.

U fibrozy asi opravdu nelze očekávat nějaký zázrak, je možno se pokusit o aplikaci hyazy, ozonu nebo kortikoidů a analgetik k postiženému nerv. kořeni. K optimálnímu zacílení se většinou zákrok provádí pod CT navigací.

Pokud nic z toho nebude fungovat, tak opravdu asi nic jiného, než symptomatická léčba nezbývá.

Jedná- li se o recidivu hernie, pak je možná buď klasická reoperace nebo nějaká z nových alternativ- Disc-FX, Herniatome nebo automatická perkutanní diskektomie. DiscoGel, laser, RFA apod. v tomto případě, myslím, vhodné nejsou.

Co naopak vhodné je, je pracovat se šikovným rehabilitačním lékařem a fyzioterapeutem. Správným cvičením se dá alespoň částečně bolesti omezit a zabránit dalšímu zhoršování stavu.

S pozdravem

prim. MUDr. Jan Křístek, Ph.D.
Oddělení zobrazovacích metod SurGal Clinic
Drobného 38-40 Brno 602 00
Czech Rep.

 

2 komentáře

  1. Dobrý den.Přítel má několik let problém s výhřezem plotének,výrustky na páteři apt.Operovat jej nechtějí,že by to nesplnilo učel,jen kdyby přestal chodit.Je mu 49 let.Co obnáší metoda Herniatome a zda zákrok hradí pojišťovna/Prumyslova zdravotní/Děkuji.

  2. Dobrý den
    Mám tuto diagnozu-spondyolistéza L5-S1 .st s lyzou oblouku L5,ANTERILISTÉZA L2 vůči L3.s výraznější instabilitou na funkčních RTG snímcích.
    Opsáno z lékařské zprávy.
    Chtěla bych vědět zdali bych mohla podstoupit zákrok Discogelem a co proto mám udělat.
    Mám takové bolesti že si už nevím rady.
    Předem moc děkuji za odpověd-Skarková

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.