Zemřel chlapec postižený při porodu. Vinohrady nebudou chtít odškodné zpět

Vinohradská nemocnice nebude podle ředitele Zemana nijak napadat vyplacení 20 milionů odškodného pro rodinu pětiletého Vojty Vázlera, těžce poškozeného při porodu. Chlapec podle informace Radiožurnálu minulý týden zemřel.

Na výši odškodného se nemocnice dohodla s rodinou mimosoudně, peníze jsou v notářské úschově, vše už je podle ředitele jen věcí právníků.

„V tuto chvíli je to vysouzené, opatrovnický soud rozhodl před smrtí chlapce kladně, že schvaluje smlouvu mezi nemocnicí a rodinou Vázlerových. Peníze rodině samozřejmě náleží, budou předmětem dědického řízení a my to nijak nebudeme zpochybňovat,“ řekl ředitel s tím, že s úmrtím vyjadřují rodině soustrast.

Chlapec se narodil s poškozeným mozkem ve vinohradské nemocnici po chybě mladého lékaře, který neměl odpovídající atestaci a včas nepřivolal zkušenější kolegy. Rodina se pět let domáhala odškodného, původní návrh soudu byl 30 milionů, nakonec v mimosoudní dohodě dospěly strany k částce o deset milionů nižší. I tak je to dosud nejvyšší přiznaná částka odškodnění.

Podle dohody vzala rodina zpět žaloby, kterými se odškodnění domáhala. Žaloby se týkaly odškodnění za bolest či snížení společenského uplatnění. Nemocnice se také musela rodině veřejně omluvit. Z dlužné částky uhradila nemocnice pět procent, zbytek platí pojišťovna.

Chlapec se narodil ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v roce 2009, po plánovaném porodu byl slepý, hluchý a zcela závislý na celodenní péči. Rodiče ho krmili pomocí břišní sondy.

Soud se již dříve zabýval trestní odpovědností lékaře. Podle obžaloby nereagoval na záznamy, které měřily ozvy plodu a naznačovaly komplikace. Tím údajně spáchal těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a porušil své povinnosti. Soud ale loni v březnu lékaře osvobodil, neprokázalo se, že skutek spáchal. Dítě vytáhla kleštěmi jiná lékařka, podle revizního posudku ale měla jednat důrazněji – rozhodnout dříve o tom, že dítě je třeba přivést na svět buď císařským řezem, nebo vytáhnout kleštěmi.

Nemocnice s oběma lékaři rozvázala pracovní poměr. Lékaře potrestala i jejich stavovská organizace. Čestná rada České lékařské komory (ČLK) zrušila loni v říjnu rozhodnutí revizní komise Obvodního sdružení ČLK pro Prahu 10 o nevině obou lékařů. Oba uznala vinnými a uložila jim odpovídající disciplinární opatření.

1 komentář

  1. Část z těch 20 milionů by se mělo vrátit. Soud je přiznal jako náklady na celoživotní péči o toho postiženého chlapce. Jenže chlapec již nyní zemřel. Tady se ukazuje, jak špatné řešení to bylo. Správně měl soud přikázat jakousi celoživotní rentu, plné krytí nákladů, což by se vyplácelo každý měsíc. Jak vlastně soud došel k těm 30 milionům? On věděl, kolik ta péče bude stát za 20, 30 let?
    Ano, chlapec zemřel, ale jakkoli je tato ztráta bolestná, nevidím důvod, aby rodičům zůstalo těch 20 milonů. Vždyť desítky dětí jsou zavrazděny nebo zabity např. schizofreniky, opilými řidiči atd., mnohé děti jsou nedbalostí dospělých těžce zraněny. A rodiče přitom žádné odškodnění ani nedostanou. Nebo jen několik set tisíc. Kde je potom spravedlnost? Nechť se tedy 20 milionů vyplácí všem rodičům, kterým se stane takové neštěstí. Pak by to bylo v pořádku.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.