Mobil pro seniory nebo lidi se špatným zrakem

Nová aplikace BIG Launcher umožňuje používat smartphone seniorům, lidem s očními vadami, motorickými problémy a nevidomým. Jeho jednoduché a dobře čitelné prostředí ocení zrakově postižení. Nápad se zrodil v Hradci Králové.

 

Díky zjednodušenému ovládání mobilu se lidé nemusí bát, že si omylem něco smažou. Obsahuje také tlačítko SOS, které může pomoci se záchranou života. Jedná se o aplikaci, kterou lze stáhnout z internetu a která nahradí vizuálně původní Android.

Jan Husák a Daniel Kuneš založili v roce 2011 firmu BIG Launcher, která promění přístroj tak, aby vycházel vstříc potřebám starší generace, ale také slabozrakým a nevidomým.

Grafik Jan Husák chtěl mamince poradit s novým mobilem. Stará nokia se jí rozbila, a tak uvažovala o koupi přístroje, který by byl stejně jednoduchý na ovládání.

„Chtěla základní funkce: posílání zpráv, volání a focení. Když přišla do obchodu, zjistila, že si může buď koupit jednoduchý mobil pro seniory, nebo mobil s dotykovým displejem. Měla strach, že takový telefon pro ni bude moc překombinovaný. Říkal jsem si, že prostě vymyslím základní aplikaci pro Android a za pár hodin bude hotovo,“ vzpomíná čtyřiatřicetiletý Jan Husák na počátky své firmy.

Starším lidem vadí, že na ně neustále na displeji mobilu něco bliká, něco mizí. Navíc na displeji je příliš mnoho ikon a špatně na ně vidí. Proto řada lidí zůstává u tlačítkových telefonů.

Husák oslovil bývalého spolužáka programátora Daniela Kuneše. Vznikl dvoučlenný tým, který funguje dodnes. První verzi aplikace BIG Launcher otestovali na svých rodinách a známých.

Vytvořili obrazovku pro Android, která se podobá tomu, co starší člověk zná z tlačítkového telefonu. Je tam šest velkých ikon: zpráva, volání, focení a další základní funkce. Všechny ikony reagují na jedno kliknutí. Písmo na displeji lze zvětšit až na deset centimetrů. Barva písma i pozadí jsou přizpůsobené potřebám těch, kteří hůř vidí.

Existuje dokonce i verze pro nevidomé. „Postupně se nám ozývalo víc a víc zákazníků, že koupili BIG Launcher někomu z rodiny, kdo hůř vidí nebo přichází o zrak. Poslali nám několik zajímavých postřehů, a tak jsme aplikaci vylepšili tak, že podporuje funkci TalkBack. Stačí, když podržíte prst na displeji déle, a telefon vám nahlas přečte název ikony.“

Další zajímavou inovací je tlačítko SOS, které funguje tak, že jakmile se ho uživatel dotkne, systém odpočítá třicet vteřin. Poté automaticky zavolá a pošle SMS na přednastavené číslo, například příbuzného nebo ošetřujícího lékaře. V esemesce je nejen informace o tom, že senior potřebuje pomoc, ale také přesné uvedení místa, kde se právě nachází.

V Česku se nyní prodává telefon od firmyAligátor, který už má nainstalovanou aplikaci BL, stojí necelé dva tisíce.

Hradečtí programátoři od začátku řešili, jak nastavit cenu pro svůj produkt. Původní verzi z roku 2011 nabízeli přes Google Play Store za jedno euro, což jim nestačilo ani na pokrytí nákladů spojených s vývojem aplikace.

„Styděli jsme se říct si víc, přece jen to nebylo ještě úplně dokonalé a my jsme perfekcionisti. Po půl roce jsme vydali demoverzi zdarma, která má k dnešnímu dni půl milionu stažení. Za několik měsíců jsme si řekli, že zkusíme jít s cenou nahoru, na čtyři eura, a nakonec jsme na osmi. Je vidět, že zákazníkům se naše aplikace líbí. Už máme 20 tisíc prodaných licencí ve 135 zemích světa přes obchod s aplikacemi Google Play. Pomáhá tomu určitě i fakt, že aplikace je k dispozici ve 40 jazykových mutacích,“ uvedl pro Lidové noviny Husák.

Pro ty, kteří si před koupí chtějí aplikaci nejdříve vyzkoušet, je určena demoverze, kterou je rovněž možné stáhnout z internetu.

A jaký je rozdíl mezi plnou verzí a bezplatnou demoverzí?

Bezplatná demoverze BIG Launcheru má následující omezení:
– můžete nastavovat pouze pravý sloupec tlačítek
– lze vytvořit pouze 5 obrazovek
– je vidět pouze 5 posledních položek historie volání
– je vidět pouze 5 posledních SMS konverzací
– lze odeslat pouze 20 SMS
– nelze použít zabezpečení nastavení heslem

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.