Nemohu už dále pracovat v hlučném prostředí. Jak mám postupovat?

ilustrační foto: Photoxpress

Dotaz: Pracuji v zaměstnání, kde je neustále hlučné prostředí. Dostal jsem ale zánět vnitřního ucha a kvůli tomu jsem zcela ztratil sluch v jednom uchu. Nemohu proto dále pracovat v hlučném prostředí. Zaměstnavatel mě ale nebude moci přesunout na jinou pozici. Jak bych měl postupovat? Na co mám nárok?
ilustrační foto: Photoxpress

Odpověď:

Zákon na tyto případy myslí. Snaží se ochránit práva jak zaměstnanců tak ale i zaměstnavatelů. Pokud zaměstnavatel usoudí, že nemá jiné pracovní místo, kam by Vás mohl přesunout, aby prostředí vyhovovalo Vašemu zdravotnímu stavu, nejspíše Vám dá výpověď. Na to má právo, když nejste schopen ze zdravotních důvodů plnit své pracovní povinnosti. A pokud Váš úraz nebyl způsoben z důvodu výkonu povolání tzn. Pracovní úraz, nemáte ani nárok na žádné odstupné.

Ve Vašem případě se v prvé řadě dá doporučit žádost o invalidní důchod. Pro přiznání prvního stupně musí vaše pracovní schopnost poklesnout alespoň o 35%. O míře poklesu rozhoduje lékařská posudková služba ČSSZ. O ID si můžete požádat na Vaší okresní správě sociálního zabezpečení.

Pokud Vám zaměstnavatel dá skutečně výpověď ze zdravotních důvodů, máte možnost se jít přihlásit na úřad práce a požádat o pomoc při hledání nového zaměstnání. Je dobré se ale nespoléhat pouze na úřad, nýbrž být sám aktivní a snažit se nalézt zaměstnání, které by Vašemu zdravotnímu stavu vyhovovalo.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.