Školy mohou žádat o dotace na ozdravné pobyty pro děti

Mateřské a základní školy z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší mohou ode dneška žádat o příspěvek na ozdravné pobyty pro děti. Ministerstvo životního prostředí na to vyčlenilo 40 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí, který bude přijímat žádosti o uvedené dotace do 30. ledna 2015.
Příspěvky jsou určeny pro pobyty, které se uskuteční od listopadu 2015 do dubna 2016 a od listopadu 2016 do dubna 2017, tedy v době topných sezon. V porovnání s předchozími obdobnými výzvami je současný program směřován nejen na děti z prvního stupně základních škol, ale je určen i pro druhý stupeň základních škol a pro školky. Ministerstvo upravilo i délku pobytu. Příspěvek mohou žadatelé nově získat na ozdravné pobytu v délce od pěti do 15 dní, dříve to bylo deset až 15 dní.
„Ministerstvo životního prostředí ke změně přistoupilo po zkušenostech z již proběhlých výzev, podle kterých školy upřednostňují kratší pobyty, neboť s délkou pobytu roste i cena,“ uvedlo tiskové oddělení ministerstva.
Ozdravné pobyty mají zlepšit zdraví dětí z lokalit s horším ovzduším, které trápí například Moravskoslezský a Ústecký kraj, a současně rozšířit jejich vzdělávání a povědomí v oblasti životního prostředí. Pobyty se mohou realizovat jen v doporučených oblastech s vyhovující kvalitou ovzduší, přičemž jejich seznam a další informace k programu lze najít na webu fondu životního prostředí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.