Fond ohrožených dětí nesouhlasí s MPSV

Ministerstvo práce a sociálních věcí dalo stopku Klokánkům, tedy zařízením, která se starají o opuštěné nebo ohrožené děti. Nově v nich bude muset být méně svěřenců, a to přesně 28. Stanovuje to novela zákona o sociálněprávní ochraně dětí, která platí od začátku roku. Co bude s dětmi, které už v Klokáncích jsou, zjišťovala FTV Prima.
Žijí v bytech a tety, které se o ně 24 hodin denně starají, se jim snaží simulovat model rodiny. Teď se ale v Klokáncích bude muset postupně zrušit 105 míst. V každém Klokánku bude maximálně 28 dětí. Klokánky dvakrát za tento rok získaly od ministerstva výjimku a počet dětí nemuseli snižovat. Tomu už je ale konec.

Petr HABÁŇ, mluvčí MPSV: V jednom případě byla výjimka prodloužena, v pěti případech ta výjimka prodloužena nebyla.

Eliška ČEŘOVSKÁ, redaktorka:
Výbor OSN už přitom v roce 2002 vyzval Českou republiku, aby podpořila rodinně orientovanou péči.

Marie VODIČKOVÁ, ředitelka Fondu ohrožených dětí: Což přesně Klokánky tedy splňují. Přitom ta druhá polovina těch zařízení většinou je u dětských domovů, takže nechápu, proč děti nemohou jít do zařízení, kde je 48 míst, ale naproti tomu mohou jít tam, kde pod jednou střechou je těch dětí třeba 60, 80, někde i 100.

Z Klokánků se teď ale nově mají stát pouze přestupní stanice.

Petr HABÁŇ, mluvčí MPSV: Klokánky jsou právě zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a děti by tam tedy měly být mezi 3 až 6 měsíci maximálně.

Například ve štěrboholském Klokánku teď ve 12 bytech žije 48 dětí. Zákonný limit tak výrazně převyšují. Co ale bude s 20 dětmi, které jsou v Klokánku podle zákona navíc?

Marie VODIČKOVÁ, ředitelka Fondu ohrožených dětí: Původně teda musím říct, že jeden vykonavatel řekl, že tam asi bude muset přijet koncem roku s autobusem a předběžnými opatřeními a ty děti odvézt.

Petr HABÁŇ: Děti se nikam přesouvat nebudou. My jsme upozorňovali na to, že nám nejde o jakékoli skokové snižování stavů.

Marie VODIČKOVÁ : Ale stejně vlastně ty nové děti, které by tyto Klokánky mohly vzít, tak už budou muset jít do těch ústavních zařízení.

Přitom Klokánky se o děti dokážou postarat za poloviční náklady než dětské domovy. Vedení Fondu ohrožených dětí podá proti rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí rozklad. Rozhodovat o něm pak bude samotná ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Prima FTV

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.