Ženě po obrně odebrali průkaz ZTP

MPSV změnilo podmínky pro přiznání průkazů OZP a tak na ně dosáhne méně lidí, a to včetně těch, u kterých se jednoznačně zdá, že si je zaslouží. Prima FTV přinesla reportáž o ženě po obrně, které průkaz ZTP již nebyl obnoven, protože byť s obtížemi dokázala ujít 200 metrů.

redaktor:
Paní Dobrovolná prodělala dětskou mozkovou obrnu. Postižené má obě nohy a levou ruku. Těžko se pohybuje. Od šesti let proto měla průkaz ZTP. Nedávno si ho chtěla obnovit. Ke svému překvapení ale zjistila, že na něj může zapomenout.

Alena Dobrovolná:
Ujdu 200 metrů s přestávkami, takže na to konto vlastně na ten průkaz nemám nárok.

Pro paní Dobrovolnou je to obrovský problém. Ujde i víc než 200 metrů, jenže v ideálních podmínkách. Průkaz jí alespoň částečně usnadňoval život. Díky němu získala například speciální značku na auto.

Dobrovolná :
Opravňuje k vjezdu tam, kam může jenom dopravní obsluha, takže bez tohodle označení já se prostě na některý místa jednoduše v zimě nedostanu.

redaktor:
Podobné problémy podle Národní rady zdravotně postižených řeší tisíce lidí. Všichni ti, kterým končí platnost průkazu. Za komplikace prý mohou změny, které připravilo ministerstvo práce. Dosud posudkový lékař hodnotil kvůli přiznání průkazu ZTP 36 kritérií. Jedním z hlavních byla diagnóza. To je ale minulost.

Václav Krása, předseda NRZP:
Dnes se posuzuje podle jakýchsi deseti životních situací a je to, záleží na subjektivním pohledu posudkového lékaře.

Kdyby se paní Dobrovolná uprostřed zkušebních 200 metrů zastavila a řekla, že nemůže dál, průkaz by dostala. Lékař ji tak v podstatě potrestal za to, že se snaží s postižením bojovat.  Ministerstvo se ale kritice brání. Tvrdí, že změny úředníci připravili právě proto, aby postiženým pomohli.

Táňa Kozelková, tiskový odbor ministerstva práce a sociálních věcí:
Nová právní úprava akcentuje potřeby těch osob se zdravotním postižením, které vyžadují pomoc, dohled nebo péči jiné osoby při zvládání právě základních životních potřeb.

Krása, předseda NRZP:
Chceme s ministerstvem opět jednat o posuzování.

Paní Dobrovolná se proti rozhodnutí odvolala. Doufá, že tentokrát zvítězí zdravý rozum.

Prima FTV.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.