Třináct Filipínců je v péči lékařů po požití psa se vzteklinou

Do péče lékařů se dostala skupina 13 osob na Filipínách poté, co jedli maso psa, u něhož se později prokázala nákaza vzteklinou. Zdravotnické úřady odhalily nebezpečí, které čtyřem dospělým a devíti dětem hrozí, při prověřování informací o údajném výskytu vztekliny na předměstí města Zamboaga.

Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na ředitele městské veterinární správy Maria Arriolu.
Pes pošel minulý týden a zaměstnanci veterinární správy se na místě snažili zjistit, jestli pokousal jiná zvířata. Odebrali zvířeti hlavu a poslali ji do laboratoře. Teprve když výsledky testů prokázaly přítomnost viru vztekliny, se úřady dozvěděly, že obyvatelé konzumovali maso z toho psa.
„Dostala se k nám informace, že dospělí jedli maso toho nemocného psa. Nevěděli, že měl vzteklinu. Bohužel ho jedly i děti,“ řekl Arriola.
Zdravotníci teď zajišťují pro všechny dotčené osoby patřičné dávky vakcíny proti vzteklině, aby u nich tato smrtelná nemoc nepropukla.
Filipínské úřady boj proti vzteklině vedou systematicky. Loni poprvé v historii nebylo na Filipínách registrováno ani jedno úmrtí člověka v důsledku vztekliny, řekl Arriola.
Zabíjet psy kvůli konzumaci jejich masa je na Filipínách zakázáno. Psí maso je ale stále ceněné a nezřídka ho lidé pojídají v tajnosti.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.