Až 150 tisíc lidí může přijít o průkaz zdravotně postižených

klasnová

Až 150 tisíc lidí může podle Věcí veřejných přijít o průkaz zdravotně postižených kvůli vládním reformám. O novele VV, která by to měla změnit, bude jednat vláda; pravděpodobně se však vysloví proti ní. Místopředsedkyně opoziční strany Kateřina Klasnová (foto) přesto doufá, že se pro návrh mezi poslanci podaří najít podporu.

Klasnová to řekla na tiskové konferenci ve Sněmovně, na níž ji doprovodilo i několik dětí, kterých se změny týkají, s rodiči.

„Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek je v tomto ohledu lepší než Ježíš Kristus, protože do konce roku 2015 vyléčí, ovšem po svém, tisíce těžce zdravotně postižených. Z moci úřední budou tito lidé zdraví,“ uvedla k chystaným změnám v zákonech Klasnová. Pro vládní reformy se sice VV ještě jako součást koalice vyslovily, podle Klasnové však jen proto, že Drábek tehdy o skutečných dopadech reformy lhal.

Dnes místopředsedkyni opoziční strany vadí zejména změna definice zdravotně postižených osob, kvůli níž mohou o průkaz zdravotně postiženého přijít lidé, kteří jsou schopni zvládnout vstávaní, usedání, stoj, ujít 200 metrů nebo vyjít do druhého patra. To však podle Klasnové zvládne prakticky skoro každý z nynějších asi 274.000 držitelů průkazů zdravotně postižených. „To však neznamená, že tito lidé jsou zdraví a že nepotřebují základní pomoc od státu,“ protestuje Klasnová.

Když lidé o úlevy spojené s průkazkou, jako např. slevu na dopravu nebo vyhrazené parkovací místo, přijdou, bude to podle Klasnové pro ně znamenat výrazné omezení. S tím souhlasí i Veronika Smutná, matka tří a půlleté holčičky, které kvůli nádoru v jednom roce věku amputovali nohu. Kvůli průkazu zdravotně postižených museli absolvovat řadu kontrol, přesto dívce průkazku ZTP/P v srpnu úředníci zřejmě odeberou. Smutní přitom na kontroly s dcerou dosud najezdili přes 60.000 kilometrů, aniž by měli nárok na příspěvek od státu.

Právě příspěvek na vozidlo chtějí VV pomocí další novely vrátit lidem s amputací v koleni nebo výše. Petici s tímto požadavkem podle poslankyně VV Jany Drastichové podepsalo již více než 10 tisíc lidí. Návrh obou novel podpořil dnes také paralympionik v hodu diskem Jaroslav Petrouš. Ačkoli má sám nohu amputovanou nad kolenem, plánuje charitativní výstup na Sněžku na Mezinárodní den dětí. První červnový den jej doprovodí i Klasnová.

Návrhem Věcí veřejných, který by znamenal návrat ke starému způsobu přiznávání a ponechávání průkazů zdravotně postižených, i návrhem na podporu amputovaných se dnes bude zabývat kabinet. Podle předběžného stanoviska je však předloha opoziční strany v rozporu s cíli sociální reformy. Znamenala by prý vyšší výdaje ze státního rozpočtu.

S konečnou platností bude o novelách rozhodovat parlament a Klasnová věří, že si hlasy zákonodárců získají. Jednala se zástupci ČSSD, KSČM i vládní koalice. Od jednotlivých poslanců má dle svých slov přislíbenou podporu.

invArena

5 komentářů

  1. Asi by nebylo od věci,kdyby kažký do jednoho z těch prima rádoby inteligentních chytráků,aby si na měsíc půjčili život nás zdravotně postižených a všech co se jich toto týká!!!Možná by konečně začali přemýšlet a uvažovat jako lidé a ne jako kreténi!!!

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.