Veterinární správa varuje před sýrem obsahující listerii

Státní veterinární správa (SVS) dnes varovala před konzumací přírodního pařeného sýra od slovenského výrobce, který nese označení Nite prírodné. Výrobek obsahuje nebezpečnou bakterii listerie, informoval mluvčí správy Petr Pejchal.

Bakterie byla potvrzena v celkem 64 kilogramech výrobku. Distributorovi se podařilo stáhnout z prodeje přes 20 kilogramů závadného sýra, zbytek se prodal. „Státní veterinární správa v této souvislosti doporučuje, aby případní zákazníci vrátili zakoupené výrobky v místě prodeje,“ uvedl Pejchal.
Sýrové nitě vyráběné společností Bačovské sýry se sídlem v Žilině se prodávaly v prodejnách DeNuevo v obchodních centrech v Praze, Hradci Králové a Jihlavě a také v rámci farmářských trhů na různých místech republiky.
Listerie se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí zpravidla odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou. Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.