I přes svůj handicap dokáže neuvěřitelné věci

Neuvěřitelný příběh americké dívky, která skáče o tyči. Na tom by nebylo nic divného, kdyby Charlotte Brownová (foto) nebyla slepá. I přes svůj handicap překonala laťku ve výšce 3,5 metru. Na šampionátu středních škol vybojovala bronzovou medaili.
televize Nova

Takhle si Charlotte splnila svůj sen. Přestože nevidí, skočila 3,5 metru a porazila i zdravé sportovce. Je třetí mezi všemi středoškoláky Ameriky.

Charlotte BROWNOVÁ, nevidomá atletka: Dokázala jsem tím hlavně to, že když si najdete něco, co vás baví, můžete překonat všechno.

Charlotte překonává to, co si normální smrtelník dokáže jen těžko představit. Vidí zhruba tohle. Přitom se řítí s tyčí v ruce k díře v zemi a pak letí do čtyřmetrové výšky.

BROWNOVÁ,: Rozeznám trochu jen světlo a stín. Abych trefila odraz, musí mi trenér počítat nahlas kroky a pak mi dá signál k odrazu pípnutím pageru, který má u sebe.

A to ještě není všechno. Aby se Charlotte naučila běhat rovně, má vedle trati položený tmavší koberec. Právě podle něj se orientuje.

BROWNOVÁ: Chce to jen trochu tréninku.

Martin POUVA, redaktor:
Je jí 17, ale problémy se zrakem už má od svých 16 týdnů. Nepomohlo ani několik operací. Dnes je lékaři oficiálně uznaná za slepou.

BROWNOVÁ, : Že nevidím, to neznamená, že přestanu žít. Musím to zkrátka zkusit jinak.

A ona to zkouší. Její ostatní smysly jsou přímo neuvěřitelné. Válí třeba i v basketbalu, na hřišti se orientuje podle čar, které cítí přes podrážky bot. Koš hledá podle chvění obroučky.

BROWNOVÁ, : Mám zkrátka o něco lepší cit, hmat a sluch.

nečte třeba jako ostatní nevidomí pomocí Braillova písma, ale normálně, prostě cítí inkoust na svých prstech. Nejvíc se ale realizuje ve sportu, což dokazuje i sbírkou medailí. Teď jí přibyla ta nejcennější a stupně vítězů si s ní užil i její vodící pes.

televize Nova

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.