Studenti vytvořili hmatové obrazy

foto: výstava Jsme tu, i když nevidíme / www.ranapece.eu

Hmatem si prohlédnout krajinu nebo některá zvířata mohou zrakově postižené děti ze Střediska rané péče Plzeň díky speciálním pomůckám. Ty pro ně na míru vytvořili studenti Církevní střední odborné školy Spálené Poříčí.

ilustrační foto: výstava Jsme tu, i když nevidíme / www.ranapece.eu

Nápad vznikl při exkurzi, kterou měli středoškoláci v rámci výuky. „Pak už byl jen krůček k tomu, abychom pomůcky vytvořili. Jde o plastické textilní obrazy, jejichž části jsou vyrobeny z různých materiálů, aby podporovaly smyslovou stimulaci dětí. Studenti udělali třeba kapsu ve tvaru ryby ukrývající rybičky nebo plastickou krajinu s domkem a zvířaty,“ řekla vedoucí oboru sociální péče Jana Fenclová.

Na realizaci se podílela skupina 25 mladých z druhého a třetího ročníku Církevní střední odborné školy Spálené Poříčí. „Skvělé bylo to, že pomůcky nevznikaly samoúčelně, ale že budou mít využití pro konkrétní klienty,“ zdůraznila Fenclová.

A jak reagovaly na dárek zrakově postižené děti ze Střediska rané péče Plzeň? „Byly nadšené. Díky pomůckám se bude lépe rozvíjet jejich hmatové vnímání, ale také jemná motorika a orientace na ploše. Jsme velmi rádi za spolupráci se školou, která funguje už několik let, a že vznikly pomůcky přímo na míru našim klientům,“ uvedla poradkyně rané péče v uvedené organizaci Zuzana Pecháčková.

KLÁRA MRÁZOVÁ
Plzeňský deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.