Vláda posvětila Drábkovu zhůvěřilost

ilustrační foto: PhotoRack

Vláda odmítla poslaneckou novelu zákona o sociálních službách, která usiluje o návrat posuzování závislosti zdravotně postižených před tzv. Drábkovou sociální reformu.

ilustrační foto: PhotoRack

Poslanecký návrh iniciovali zejména zdravotně postižení. Na základě Drábkovy reformy, která z 36bodového posuzovacího systému vytvořila jen desetibodový, byl totiž řadě postižených snížen nebo odejmut příspěvek na péči, a to aniž by se jakkoli změnil jejich zdravotní stav.

Vláda však kupodivu Drábkův systém podržela. »Z analýzy posuzování stupně závislosti pro účely příspěvku na péči v letech 2010-2014 lze dovodit, že změna způsobu posuzování stupně závislosti nezhoršila situaci osob se zdravotním postižením jako celku, ani osob starších osmnácti let, ani osob do 28 let věku,« píše se v rozhodnutí vlády. Podle vlády je dokonce nová právní úprava platná od 1. ledna 2012 »klientsky přívětivější, srozumitelnější a přehlednější«.

Na poslanecké novele se podílely i tři poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová, Marta Semelová a Alena Nohavová. Aulická Jírovcová neskrývala z vládního usnesení zklamání. »Je smutné, že to byli i poslanci vládní koalice, kteří upozorňovali
na nespravedlnost Drábkova systému. Ba dokonce sama vláda slibovala, že Drábkův systém zruší. Nyní slyšíme, že nevidí žádný problém. To je opravdu divné. Podle mne je jediným důvodem vládního postoje to, že by kabinet musel vyplatit více peněz, se kterými v rozpočtu nepočítá,« řekla Haló novinám Aulická Jírovcová.

Za změnu pravidel se zasazuje i petice, kterou podepsalo podle organizátorů ze Sdružení zdravotně postižených v ČR přes 11 000 lidí. Poslanecký návrh nyní zamíří do sněmovny, která o něm rozhodne. Podle Aulické Jírovcové budou předkladatelé intenzivně komunikovat se zákonodárci všech stran, i vládních, nicméně osud návrhu v dolní komoře si netroufá odhadovat. Ve sněmovně by se novela měla projednávat v září.

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.