Společnost I MY zorganizovala pobyt pro postižené děti

ilustrační foto: Honza Soukup / Flickr.com

Pro děti s postižením a jejich rodiny zorganizovala obecně prospěšná společnost I MY, na jihu Čech dva týdenní pobyty v přírodě s asistencí, psychologem a přínosným programem. Celkem se zúčastnilo 23 dětí, 19 rodičů, 4 poradkyně z I MY a 6 asistentek (dalších 6 rodin přijelo jen na jednodenní návštěvu).

Pobyty proběhly v týdnu od 18. do 24. července u Hlincové Hory poblíž Českých Budějovic a od 9. do 15. srpna v Benešově Hoře na Šumavě.

„Chtěli jsme vyjít vstříc rodičům, pro které je prázdninové období, kdy jsou zavřené školky a jiná zařízení extrémně náročné a mají malou šanci odpočinout si od náročné péče o dítě s postižením. První pobyt v roce 2014 se setkal s ohromným úspěchem a zájmem téměř dvojnásobně přesahující kapacitu. Proto jsme se rozhodli letos uspořádat pobyty hned dva.” říká Kateřina Růžičková, vedoucí Střediska rané péče v I MY.

Pobyty se uskutečnily v rámci projektu ZAČÍT VČAS!, který je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Grant pomohl uhradit částečné příspěvky na ubytování rodinám i týmu I MY, odměny psycholožce, přednášejícím i asistentkám, které se trpělivě, pečlivě a s láskou staraly o děti a umožnily tak rodičům si odpočinout, věnovat se zdravým sourozencům anebo sami sobě.

Cíl obou pobytů byl shodný a podařil se naplnit – nabídnout dětem rozmanitý program, při kterém se naučí více osamostatnit a zapojit se do společných aktivit, rodičům potom nabídnout možnost relaxace, psychologických konzultací, vzájemného sdílení s ostatními rodiči či více prostoru pro zdravého sourozence. Vypnout je možné i pro rodiny dětí s postižením, ovšem často je zapotřebí podat v náročné situaci pomocnou ruku.

Na otázku, co je přínosného na pobytu pro děti rodiče odpověděli: Nové aktivity. Kolektiv dětí, zapojení se do her. Děti jsou v přátelském prostředí, nikdo je nehodnotí a dobře si to uvědomují.

Pobyt pak zhodnotili tak, že je tam skvělá parta, milé a ochotné asistentky, jako vždy perfektní tým I MY i zajímaví hosté. Přínosný je i rozhovor s psycholožkou. Je tu krásné prostředí přizpůsobené bezpečnosti.

Táborský deník
http://taborsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.