V Prostějově vzniklo 30 nových lůžek pro seniory s Alzheimerem

ilustrační foto: Tim & Selena Middleton / Flickr.com

Tři desítky lůžek pro seniory s Alzheimerovou chorobou vznikly v opraveném Centru sociálních služeb v Prostějově, na jehož provoz finančně přispívá Olomoucký kraj.

Dokončená oprava dvou budov v areálu bývalé nemocnice, v nichž mají senioři k dispozici také nové chráněné bydlení, stála více než 70 milionů korun, sdělil hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

„Důležitou částí rekonstrukce byl vznik domova se zvláštním režimem pro seniory s Alzheimerovou chorobou. Celková péče o nemocného je pro jeho nejbližší natolik náročná a dlouhodobá, že se v naprosté většině případů přesouvá z rodinného prostředí do různých zařízení,“ uvedl Rozbořil, podle kterého důstojné prostředí může seniorům usnadnit život s touto nemocí.

Čtvrtina ze 150.000 tuzemských pacientů s Alzheimerovou demencí potřebuje péči v odborném lůžkovém zařízení. Lůžek v nich ale je v Česku méně než 2000. Většina péče tak je na bedrech rodin. Nemoc zasahuje nejvíc lidi mezi 60 až 85 lety věku, jde vlastně o zrychlené stárnutí mozku. Problém se bude se stárnutím populace vyhrocovat. V roce 2050 by počet nemocných v ČR mohl dosáhnout 225.000.

Počet lůžek pro pacienty s touto chorobou se v Olomouckém kraji pozvolna zvyšuje. Například v Olomouci byl v červnu otevřen soukromý domov pro seniory se 112 místy. Stavba tohoto specializovaného domova pro seniory stála přibližně 70 milionů korun.

V Centru sociálních služeb v Prostějově se díky rekonstrukci zvýšila kapacita denního stacionáře na 20 míst. V areálu příspěvkové organizace vzniklo také chráněné bydlení s třemi místy a odlehčovací služba, která pečujícím osobám umožní si na chvíli odpočinout od náročné pomoci.

„Chráněné bydlení je určeno pro ženy s psychickým onemocněním. Tato služba se blíží svým charakterem k samostatnému bydlení. Uživatelkám je poskytována taková podpora, aby samostatné bydlení zvládly,“ uvedla hejtmanova náměstkyně Yvona Kubjátová (ČSSD).

Díky rozšíření kapacity Centra sociálních služeb vzniknou v Prostějově zhruba tři desítky nových pracovních míst. „Půjde především o pracovníky v sociálních službách a kvalifikované zdravotní sestry,“ dodala mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.