V mateřské škole Radost dětem ukázali cestu tmou

Při příležitosti Mezinárodního dne nevidomých jsme v Mateřské škole „Radost“ uspořádali zajímavou akci „Cesta tmou“. Cílem této akce, bylo dětem předškolního věku přiblížit nelehký život bez zraku.

Chomutov – Na školní zahradě čekal na děti nevidomý pán s vodícím psem Grifem. Pan Petr seznámil děti s úskalími, se kterými se potýká při běžných činnostech a pejsek Grif ukázal, jak svému pánovi pomáhá doma i na ulici, a jak jej doprovází na všechny cesty. Bylo pro nás velmi zajímavé, jak Grif upozorňuje pána na překážky, které by mu mohly způsobit zranění a jak se dokáže orientovat v silničním provozu.

Poté si děti vyzkoušely, že svět bez světla není vůbec jednoduchý. Na zahradě byly připraveny praktické činnosti, které si každý zkusil se škraboškou na očích. Děti sledovaly cestu hmatem – pomocí lana, ochutnávaly ovoce a zeleninu, vybíraly plastová víčka z lega, přelévaly vodu z nádoby do nádoby a kreslily na tabuli dům.

Věřte, že to vůbec nebylo jednoduché. Dopoledne, které nás obohatilo o smyslové a citové prožitky bylo velmi zajímavé a poučné.

Dnes už víme, že když potkáme na ulici člověka s bílou hůlkou, budeme se mu snažit pomoci, aby se bezpečně dostal tam, kam potřebuje.

Chomutovský deník
http://www.chomutovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.