Postižení klienti Slunce napečou tři metráky cukroví. Je o něj velký zájem

Handicapovaní lidé z pekárny Slunce v Unhošti mají v těchto dnech plné ruce práce. Důvodem je především výroba vánočního cukroví, včetně vánoček a štol. Loni ho zde napekli tři sta kilogramů a podobný výsledek očekávají i letos.

Kladno, Unhošť – Cukroví, ale i adventní věnce, svícny, ozdoby a další výrobky s vánoční tematikou, jsou pak nabízeny například v rámci různých charitativních akcí. Odebírají ho také přátelé, patroni a sponzoři Slunce. Jedna z nich se v pondělí ráno konala ve Středočeských vodárnách.

„Se Sluncem jsme navázali spolupráci v roce 2009. Loni tu naši zaměstnanci i zákazníci nakoupili výrobky za sedmadvacet tisíc korun. Letos ještě o tisíc korun více Za sedm uplynulých let částka přesáhla celkově sto tisíc korun ve prospěch Slunce,“ uvedla mluvčí vodáren Lenka Kozlová.

A výrobky postižených lidí se líbí. Potvrdila to třeba Miroslava Vaclová z Kladna, která akci Slunce přichází s adventem do vodárny navštívila.

„Chodíme sem každý rok. Rádi tímto způsobem přispějeme a pomůžeme. Dneska jsem tu koupila svícny a cukroví za skoro tisíc korun,“ prozradila Kladenskému deníku.

Blanka Dvořáková, ředitelky Nadačního fondu Slunce, poznamenala: „Vyrábíme kolem deseti druhů cukroví. Přestože od loňska suroviny podražily, my jsme ceny nezvýšili. I když chceme, aby naše cukroví bylo trochu ´luxusnější´, také ho nijak nešidíme a snažíme se udržet jeho kvalitu.“

Pro klienty Slunce je možnost zaměstnání velmi důležitá. „V pekárně pracují celoročně a někdy už je to trochu přestává bavit. Ale snažím se je před Vánoci každoročně motivovat velkým společným obědem, na který se už od těch minulých velmi těší a stále se na něj vyptávají. Chceme, aby pochopili, že Slunce nemůže žít jenom z darů, ale je pro něj potřeba také něco udělat. A naučit se rozdávat ostatním lidem radost,“ dodala Blanka Dvořáková.

ROBERT BOŽOVSKÝ
Kladenský deník
http://www.kladensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.