Stanislav Filip, malováno dlátem

Havířov V Galerii Kulturního domu Radost v Havířově vystavuje karvinský řezbář, básník a spisovatel Stanislav Filip.
Je třeba říct, že se jedná o výtvarníka s handicapem, velkého bojovníka milujícího život, který máza sebou amputaci ruky a další omezení, které ho posadilo na invalidní vozík. Přesto je velmi zručný, což není při používání pouze jedné ruky vůbec jednoduché. Patří k těm umělcům, kteří stále hledají nové, vlastní a originální cesty. O tom svědčí i havířovská výstava. K vidění je kolem 70 prací z posledních několika let. Zobrazují celou škálu dějů, postav i přírodu.
Zvlášť dobře o pestrosti jeho tvorby vypovídají samotné názvy jednotlivých exponátů – např. Karvinská radnice, Svatá rodina, Slunečnicové pole, Středně velký šroub, Na kafíčko, Svatební kytice, Na maškarním bále, Krotitel, Cesta života a smrti, Dáma s vějířem, Vzpoura na lodi archa, Násilí, Hráč na zvonkohru – a tak by se dalo pokračovat. Použitím barev na řezbách jim autor vtiskl jinou dimenzi a okouzlující pohled.
Stanislav Filip se řezbou zabývá od roku 2000. Jím vyrobené dřevěné sochy v nadživotní velikosti jsou umístěny v parcích, zahradách a interiérech po celé Evropě. Výstava potrvá do 30. ledna. Otevřenoje pondělí až pátekod12 do 18 hodin. V sobotu a neděli od 14 do 18 hodin.

JOSEF PINTÉR
Noviny Region Karvinsko

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.