Dávky za leden dostávají lidé až teď

Vyplácení dávek má pořád skluz. Některé dávky za leden dostávají lidé až v průběhu března. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale tvrdí: Už jsme se polepšili. Bude tomu skutečně tak?

V únoru jsme Vás informovali o případech, kdy hlavně maminky dostávaly svůj rodičovský příspěvek se zpožděním. MPSV tvrdilo, že má zákonnou povinnost zaslat peníze lidem do konce února, pokud se jedná o lednovou dávku. Objevují se však případy, kdy lidé své dávky dostali až v půli března.

„V zákonném termínu, tedy do konce února, mi nebyl vyplacen lednový příspěvek na mobilitu ve výši 400 korun. Pokud vím, nejsem v našem regionu zdaleka jediný, komu nebyla dávka vyplacena,“ sdělil Právu čtenář z jižní Moravy.

Úřad mu na jeho stížnosti sdělil, že problém byl u dodavatele programu. Podle informací z MPSV se jedná o firmu Skill vlastněnou otcem Kristýny Kočí Antonínem. Muž tak obdržel příspěvek na mobilitu až minulý týden, společně s únorovým příspěvkem, více informací mu už ale úřad nesdělil.

MPSV: Polepšili jsme se

Podle mluvčí MPSV Štěpánky Filipové bylo zpoždění výplaty dávek způsobeno technickými problémy v počítačovém systému. Tyto problémy podle ní už byly odstraněny. V březnu tak už dávky normálně lidé obdrží.

Mezi lidmi už ale začíná vzrůstat nespokojenost. Jak je možné, že člověk hned musí platit penále, když pozdě zaplatí nějakou složenku. Ale když stát pošle pozdě dávku, tak se nic neděje? Že by se stát spoléhal na neschopnost postižených?

„Jak proběhne celá tato situace u občana, který svou dávku nedostane vyplacenu v zákonném termínu nebo vůbec a nedokáže se kvůli svému postižení, nemohoucnosti, stáří či omezené schopnosti komunikace důrazně ozvat?“ zamýšlí se nad situací v Právu muž, který obdržel svou dávku minimálně s dvoutýdenním zpožděním.

Podle interní zprávy úřady práce v tomto novém systému nebudou schopny zajišťovat včasné vyplácení dávek ze 100 procent ani v následujících týdnech a měsících. „Já předpokládám, že my jsme schopni vyplácet dávky rovnoměrně v měsíci a musím říci, že dneska je 19. března a my máme vyplaceno 96 procent dávek,“ uvedla včera v ČT ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Mullerová.

Nicméně ministryně připustila, že za starého systému ke zpožďování nedocházelo. „Nezpožďovalo, ale myslím si, že se neustále zlepšujeme v tom systému vyplácení a že i firmy, které obsluhují systémy, že se snaží dolaďovat to podle požadavků úřadů práce,“uvedla Mullerová.

 

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.