Lidé z centra Ústí si stěžují na centrum pro drogově závislé

photo on stock.xchng

Lidé z centra Ústí nad Labem si opakovaně stěžují na potíže v okolí kontaktního centra pro drogově závislé. Středisko sídlí v lesoparku a sousedí s knihovnou a mateřskou školou. Podle lidí si narkomani drogy píchají v parku, kde pak nechávají pohozené stříkačky. Pro město by nejlepším řešením bylo přestěhování centra jinam, řekla primátorka Věra Nechybová (UFO). Odborníci ale návrh radnice považují za populistický.

Lidé z centra města sepsali již druhou stížnost na situaci kolem střediska během několika měsíců a žádají větší bezpečnost. Podle Nechybové bude na park dohlížet i bezpečnostní kamera městské policie. „Městská policie pravidelně dohlíží na tuto lokalitu, zintenzivnila pochůzkovou činnost. Policie má nový detektor na injekční stříkačky a určitě se budeme na tuto lokalitu zaměřovat,“ uvedla primátorka.

Kontaktní centrum sídlí dlouhé roky v soukromém objektu. Podle Nechybové by bylo nejlepším řešení, kdyby se odstěhovalo. „Ta jednání probíhala. Není to jednoduché. My bychom rádi, aby se riziko nějaké kontaminace našich dětí, pokud by našly stříkačku, snížilo. Snažíme se opravdu najít společné řešení, ale není to jednoduché,“ doplnila.

Ústecký kraj dlouhodobě vévodí statistikám v počtu případů žloutenky typu C, kterou nejčastěji onemocní právě injekční uživatelé drog. Lékaři každoročně v kraji odhalí kolem stovky nových případů. Výměna jehel, která patří k činnostem ústeckého K-centra, pomáhá snižovat riziko šíření žloutenky.

Primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý řekl, že požadavky na stěhování zařízení pro závislé jsou populistickým krokem. „Vidíte některé populistické politiky, kteří naskočí na vlnu stěhování K-centra a nějakých útoků na to, jak oni (K-centrum) jsou nebezpeční a špatní. Oni tady dělají neskutečně užitečnou práci, která chrání společnost před šířením infekcí a před mnohem a mnohem vyššími náklady,“ uvedl Dlouhý.

Podle výroční zprávy mělo v loňském roce ústecké K-centrum zhruba 1200 klientů. Od uživatelů drog vybralo 172.500 použitých jehel. Kromě výměny stříkaček závislým a jejich blízkým poskytuje také poradenské a podpůrné centrum a další služby.

1 komentář

  1. A populismus je špatně? Radnice naslouchá lidem a o tom je demokracie. Nebo by snad měla být arogantní a s lidmi se nebavit? Pan primář to jistě myslí dobře, své pacienty hájí, ale s tím populismnem určitě pravdu nemá.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.