Překonala svůj handicap. Stala se uměleckou cukrářkou.

Cukrářka, která dokázala překonat vážný handicap. A prosadila se i na mezinárodním poli.

reportáž Televize Nova

Dívka splňuje na 100 % známou moudrost. Když máš nějaký handicap, může tě donutit být lepší než ti nehandicapovaní. Přesto, že trpěla složitou duševní poruchou, našla se jako cukrářka. Překonala ji. Dotáhla to až na mezinárodní úroveň a teď chce pomáhat dalším podobně postiženým.

Karolína LIŠKOVÁ, redaktorka
Tahle výstřední mladá žena je úspěšná umělecká cukrářka. Za dredy a růžovou ofinou se skrývá její velmi křehká duše. Cukrařina jí pomohla zvítězit nad psychickými problémy a dnes pomáhá dalším lidem s duševním onemocněním.

Jaroslava TOMŠŮ, cukrářka
Když něčemu věříte, když vás něco baví, tak vám to psychicky pomáhá a jste se sebou spokojenej. To všechno je hrozně důležitý k tomu, byste našel svojí životní rovnováhu.

paní Eva, spolupracovnice J. Tomšů
To je neskutečně inspirativní člověk. Je plná energie, pro ní není nic nemožný.

redaktorka
30letá Jaroslava Tomšů žije v Praze a v dětství byla spíše introvert.

Jaroslava TOMŠŮ, cukrářka
Kolem nějakých pěti let moje máma si tak jako všimla, že se nechovám úplně asi jako bych na svůj věk měla.

redaktorka
V sedmi letech lékaři rodičům sdělili diagnózu.

Jaroslava TOMŠŮ, cukrářka
Prostě mi diagnostikovali obsedantně-kompulzivní poruchu, což jako není žádný halo, není to žádná hrozná diagnóza. U každýho se to projevuje trochu jinak, ale v zásadě takový jasný příznaky jsou to, že vlastně člověk trpí nutkavýma myšlenkama. To znamená, to jsou myšlenky, který vy nechcete je mít , ale vy je máte. Oni vám do tý hlavy jdou. Oni se vám do tý hlavy vetřou, vám nejsou příjemný jsou to myšlenky, který prostě byste v životě sama nevyplodila, protože je prostě nechcete. Na základě těch myšlenek, kterých se bojíte, který vám třeba vyhrožujou nebo po vás něco chtěj ty myšlenky, tak si tvoříte rituály, abyste jako si to odčinila a tohle zvládnout ve věku, kdy dospíváte a nějak se v tom najít ještě jako s učením se vším, tak je složitý.

redaktorka
Dospívání navíc přišly další trable.

Jaroslava TOMŠŮ, cukrářka
Mě se to potom tak nějak jakoby celý tohle to promítlo potom do dalšího problému, kdy vlastně jsem začala mít problémy s příjmem potravy, takže jsem od 15 let začala hodně drasticky hubnout a měla jsem s tím velký problémy. A tehdy jsem se z toho nějak víceméně vysekala bez špitálu.

redaktorka
Jaroslava vystudovala střední školu, reklamní tvorby a dva roky se živila jako fotografka. Nakonec ale propadla pečení.

Jaroslava TOMŠŮ, cukrářka
Já jsem celej život měla vášeň pro gastronomii a tak jsem vzala rozum do hrsti, doplnila jsem si vzdělání, udělala jsem si série rekvalifikací, začla jsem podnikat jako umělecká cukrářka. V čem je to jiný? Se snažím k těm věcem přistupovat prostě líp. Snažím se k těm svým surovinám přistupovat zodpovědně a hlavně v tom, že mám ráda výzvy. To znamená nemožný věci měnit v možný a svojí práci brát trochu jako alchymii.

redaktorka
Co pro vás znamená cukrařina?

Jaroslava TOMŠŮ, cukrářka
Obrovskou vášeň, obrovský životní naplnění. Je to něco, co můj život úplně změnilo. Když jsem začala dělat opravdu to, co mně vyloženě naplňuje, tak vám to ten život prostě změní. Práce pomáhá, práce léčí. Jo, pokud je to práce, která vás baví, tak to je prostě už jenom krůček k tomu, abyste se uzdravila.

redaktorka
Působila ve třech vyhlášených pražských podnicích. Potom se jí ale splnil sen a nastoupila jako stážistka v Anglii do podniku světoznámého michelinského kuchaře. Dnes má Jaroslava dobře rozjetý vlastní podnik. To jí však nestačilo.

Jaroslava TOMŠŮ, cukrářka
Celý moje dětství, celý moje dospívání, moje diagnóza, moje hledání sama sebe, moje nalezení se v tom, co dělám, je vlastně základem projektu, kterej jsem rozjela.

redaktorka
Projekt se snaží podporovat a motivovat lidi s psychickými trablemi a ve spolupráci s organizací, která lidem s duševním onemocněním pomáhá, začala empatická cukrářka pořádat různé akce.

Jaroslava TOMŠŮ, cukrářka
V prosinci roku 2016, kdy dva přední šéfkuchaři český v týmu s klienty z toho sociálního podniku vytvářeli dort v bohnický léčebně se odehrál koncert a bylo to takový hrozně všechno milý. Uspořádali jsme výstavu, která proběhla vlastně roku 2017 v listopadu. Chtěli jsme, aby veřejnost viděla, co ty lidi jako uměj, jakej hlubokej potenciál prostě maj, co dokážou jakoby stvořit.

, redaktorka
A právě na poslední akci Jaroslava poznala i paní Evu, se kterou dnes spolupracuje na realizaci dalšího ušlechtilého plánu.

Jaroslava TOMŠŮ, cukrářka
Doufám, že se podaří na podzim tohodle roku rozjet zkušební provoz bezlepkový pekárny v Českým ráji. Naší doménou je kvalita a přidanou hodnotou je to, že u nás budou pracovat převážně lidi s duševním onemocněním. Můj cíl je, aby ty lidi našli v tý práci smysl.

Karolína LIŠKOVÁ, redaktorka
Co vám dalo to setkání?

paní Eva, spolupracovnice J. Tomšů
Dalo mi ohromně velkej impuls a náboj a ještě větší chuť ty věci dělat a realizovat, protože to byl vlastně první člověk, kterej mi, kterej na mně viděl ten obrovskej potenciál.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.