Málo tlumočníků pro neslyšící

ilustrační foto: neslyšící ženy - autor Daveynin / Flickr.com

V Česku je nedostatek tlumočníků do znakového jazyka. Neslyšící proto třeba při komunikaci s úřady musí na pomoc čekat i několik týdnů. Podle organizací sdružujících tlumočníky připadá na 100 neslyšících jeden tlumočník. Reportáž CNN Prima

Pan Vladimír se narodil jako neslyšící. Při jednání s lékaři, na úřadech nebo na poště využívá služeb tlumočníků.

Vladimír MESNER, neslyšící
Sám hovořit nemůžu, potřebuju samozřejmě vždycky si objednat tlumočníka, přijde se mnou sem k okýnku a tady samozřejmě u okýnka, co potřebuju, si všechno vyřídíme.

Miloslav ŠKARDA, tlumočník do znakového jazyka
Pomoc při vyplňování složenky nebo si klient žádá třeba výběr finanční hotovosti.

redaktor
Sám by si na vyřizování netroufl.

Vladimír MESNER, neslyšící
Tlumočníka nutně potřebuju v bance, protože bez tlumočníka jsem tam skoro nic platný.

redaktor
Tlumočníků je ale na celou republiku jen necelá stovka. Někde proto na jejich služby neslyšící čekají i řadu týdnů. V Česku je přitom podle odhadů 8-10 000 uživatelů znakového jazyka.

Veronika CÉZOVÁ, mluvčí Svazu neslyšících a nedoslýchavých osob
Je 100 neslyšících na jednoho tlumočníka a pro představu, v severských zemích se odhaduje, že na jednoho tlumočníka připadá pouhých 5 neslyšících.

Eliška NEHASILOVÁ, Centrum zprostředkování tlumočení neslyšícím
Se stává, že třeba klient nám napíše, že potřebuje tlumočníka za měsíc. Ta doba na sehnání tlumočníka je opravdu dlouhá. Ale může se stát, že už do druhého dne víme, že zrovna všichni naši zaměstnanci ten den jsou obsazeni.

redaktor
Podle svazu je více tlumočníků pouze v Praze a kolem univerzit v Ostravě, Brně a Hradci Králové.

Veronika CÉZOVÁ,
A pak jsou kraje, kde je například jenom jeden tlumočník, nebo dokonce žádný, a to musí dojíždět z jiných krajů či z Prahy a taková krizová situace je například v Karlovarském kraji.

redaktor
Podle organizací sdružujících tlumočníky je jejich nedostatek způsoben především nedostatečným ukotvením profese v legislativě a tím i ve vzdělávání. Změnit by to mohla novela zákona o sociálních službách.

David POSPÍŠIL, ředitel odboru sociálních služeb a sociální práce MPSV
Tlumočnické služby by se měly rozšířit, rozšířit primárně o hluchoslepé osoby, potom chceme rozšířit i tu formu poskytování, protože v některých částech republiky nejsou tlumočnické služby dostupné.
Ok
redaktor
Novela zákona o sociálních službách by podle Ministerstva práce a sociálních věcí mohla začít platit od 1. ledna roku 2022.

CNN P

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.