Fenomén stolních her pro postižené

vozíčkáři box

V hospodě je sice bezbariérový záchod, nikdo od něj ale nemá klíče. Situace, se kterou se lidé na vozíku setkávají až příliš často. Na své každodenní trable chce proto Liga vozíčkářů upozornit s humorem a nadhledem. Vymysleli si vlastní stolní hru, ve které je hlavním úkolem přežít s handicapem jeden den v Brně. Reportáž Radiožurnál

Tomáš PĚTNÍK
Tak když jsme se potkali na chodbě a jednou jsme po sobě stříleli takový ty vozíčkářský fóry.

Ladislava BLAŽKOVÁ, mluvčí Ligy vozíčkářů
Říkali jsme si, že jsme zavazili, to byl základ té situace, zavazili jsme někomu v cestě. A teď jsme říkali, zavazíš někomu v cestě, jedno kolo stojíš a pak já jsem řekla, nepřišel ti asistent, Mikula, stojíš.

Tomáš PĚTNÍK
Nebo, máš plnýho bažanta, prostě nehraješ, protože se nemáš jak vyčůrat a podobně.

redaktor
Ladislava Blažková na mechanickém a její kamarád Tomáš Pětník na elektrickém vozíku sedí u stolu v kavárně a ukazují prototyp hry. V ní člověk zažívá trable, nad kterými by se normálně nezamyslel, třeba přejít tramvajové koleje před hlavním nádražím v Brně.

Ladislava BLAŽKOVÁ, mluvčí Ligy vozíčkářů
Takhle, když se musí jako naklopit ten vozík, a překonat ty koleje, aby se ty přední nezasekly, protože pak má ten vozíčkář tendenci házet šipku na beton. Pro člověka na mechanickém vozíku, který má handicapovanou ruku, tak jako já, je opravdu možnost jenom s tím asistentem.

redaktor
Ladčin asistent se jmenuje Jan Sedlačík a pomáhá celou hru vyvíjet.

Jan SEDLAČÍK
My jsme se už na začátku, když jsme se setkali poprvé, dohodli, že nechce dělat žádný člověče nezlob se jenom vozíčkářský grafice, takže jsme vymysleli hru, která trošku víc simuluje ten život vozíčkáře ve městě Brně. A vám vlastně to město samotný hází různý překážky.

Ladislava BLAŽKOVÁ,
Přijdete na bezbariérový záchod a ten záchod je zamčený…

Tomáš PĚTNÍK
Klíč ani nemůže najít.

Ladislava BLAŽKOVÁ,
Stejně se tam jako nedostaneme, protože ten klíč není, no.

Tomáš PĚTNÍK
Prostě v té hře je 8 postav a každá ta postava má svoje postižení, třeba mozková obrna, svalová atrofie, cukrovka. Co tam ještě je?

Ladislava BLAŽKOVÁ,
Vlastně, že tam je popsaný jeho nějaký životní příběh… Krátký příběh, který vlastně…
Tak ten člověk si uvědomí, že každý třeba ten handicap má svoje specifika.

Tomáš PĚTNÍK
A máme tam dokonce i simulanta.

redaktor
Všichni začínají na elektrickém vozíku, tomu tah po tahu pomalu dochází baterie, kterou je ovšem možné dobít, hráč taky musí být najezený, mít dost žetonů peněz, ale taky mít, kam jít na záchod.

Jan SEDLAČÍK
Nebo vám přijde SMSka z pošty, nebyli jste doma, což máte na poště balík. Tím, že si vyzvednete, tak vlastně získáte další jako bod spokojenosti, že jste zvládl víc věcí.

Ladislava BLAŽKOVÁ,
Účelem té hry není přivádět ty zdravé lidi do nějakých jako situací, jo, tak oni mají smutnej život…

Jan SEDLAČÍK
Nevzbuzovat lítost.

Ladislava BLAŽKOVÁ,
Oni jsou takoví chudáci, no, pak by to mělo ukázat, jo, má to nějaký problém, má to nějaký mantinely, ale dá se zvládnout, proto tam máme i karty s tím, že ti někdo pomůže nebo někdo ti něco podá, jo, kdy vlastně je to opravdu třeba o spolupráci, o vzájemné pomoci.

redaktor
Liga vozíčkářů sbírá na internetu peníze od dárců, aby mohla hru ještě letos vydat.

Ladislava BLAŽKOVÁ,
Ta hra se jmenuje Provětrej kolečka, stejně tak, jak se jmenuje náš celý program zážitkových akcí pro vozíčkáře. My bysme vlastně chtěli prodejem té hry vyzískat tady na tento program peníze tak, aby ti vozíčkáři mohli reálně někam jet.

redaktor
Poprvé si ji lidé budou moci zahrát v září na festivalu Vinohradské vozíkohraní.

Radiožurnál.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.