Zvyšují se důchody i minimální mzda

Minimální mzda se od začátku nového roku zvyšuje o 600 korun na 15 200 korun. Současně se zvedá i zaručená mzda, která se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a složitosti práce. Upravují se také platové tarify ve veřejném sektoru. Zdravotníkům a v sociálních službách vzrostou o deset procent, učitelům o čtyři procenta. Ostatní zaměstnanci státu a veřejné sféry přidáno nedostali.

Hodinová částka minimální mzdy při týdenní pracovní době činí 90,50 korun. Loni dosahovala 87,30 korun. Pracovníci s nejvyšší kvalifikací a odpovědností mají letos zaručenou mzdu nejméně 181 korun na hodinu.  

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se zvyšují. Všichni důchodci a důchodkyně dostanou 60 korun navíc a k tomu se jim o 7,1 procenta zvedá zásluhová část jejich důchodu. Průměrný starobní či invalidní důchod tak roste celkem o 839 korun. O nižší částku si přilepší lidé, kteří pobírali dosud měsíčně méně než 14 449 korun. Navýšení penzí upravuje vládní nařízení, které začalo platit. Průměrná starobní penze by tak měla podle ministerstva práce činit 15 336 korun. Vláda tak plní slib, že průměrný důchod do letošních podzimních sněmovních voleb dosáhne 15 000 korun. 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.