Příspěvek na bydlení

photo on Flickr

Dotaz:

Dobrý den, bydlím v Praze. Invalidní důchod pobírám z důvodu psychického onemocnění. U žádosti o příspěvek na bydlení, jsem měla špatnou zkušenost s vyřizováním. Později mi byl tento příspěvek odebrán. Bydlím sama, byt je rodičů (ti bydlí mimo Prahu), nyní po ztrátě zaměstnání jim nemohu platit nájemné. Po odečtení nutných nákladů mi zbývá 4824 Kč měsíčně.

Odpověď:

Abyste znovu získala příspěvek na bydlení, je možné uzavřít s Vašimi rodiči nájemní smlouvu,(za předpokladu, že jsou vlastníci bytu v němž nyní žijete). Výše nájemného se bude zahrnovat do nákladů, jenž jsou vynakládány na bydlení. Je však nutné, abyste měla v bytě
hlášený trvalý pobyt pouze Vy. V takovém případě by se při vyřizování žádosti o příspěvek na bydlení zohledňovaly pouze Vaše příjmy.

Přikládám odkaz na stránky MPSV, pod kterým naleznete více informací o příspěvku na bydlení:

https://www.mpsv.cz/-/prispevek-na-bydleni

Jste-li držitelem průkazu ZTP či ZTP/P, můžete si na úřadě práce požádat o příspěvek na mobilitu, jehož výše činí 550 Kč měsíčně. U této sociální dávky není nutné prokazovat žádné příjmy.

Jste-li z Prahy, doporučuji Vám, abyste si prohlédla webové stránky organizace Fokus, která pomáhá osobám s duševním onemocněním.(www.fokus-praha.cz) Mohla byste se na ně obrátit i se žádostí o pomoc se zajištěním vhodného zaměstnání.

admin

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.