Zvyšuje se šance na změny v posuzování nároku na průkaz OZP

Kvůli novému posuzování nároku na průkaz OZP a příspěvku na péči postupně přicházejí až desetitisíce lidí o průkaz ZTP. Týká se to hlavně lidí tělesně postižených. Podle předsedy NRZP ČR Václava Krásy však ministerstvo práce a sociálních věcí přislíbilo změny.

Již jsme Vás informovali, že se ve středu 24. dubna na půdě Poslanecké sněmovny konal seminář pořádaný poslankyní Věcí veřejných Kateřinou Klasnovou. Hlavním tématem bylo upozornění na skutečnost, že kvůli spojení posuzování nároku na průkaz mimořádných výhod a příspěvku na péči právě o průkaz přicházejí ti, kteří ho nutně potřebují, ale na příspěvek na péči nárok nemají a ani by si o něj nechtěli žádat.

Po semináři proběhlo jednání mezi představiteli Ministerstva práce a sociálních věcí a Národní rady osob se zdravotním postižením ČR. Na něm Rada postižených upozorňovala na obtíže, které některým tělesně postiženým odebrání průkazu mimořádných výhod způsobilo. Výsledkem jsou přislíbené změny.

„Ministerstvo je připraveno k některým změnám, které by měly být v nejbližší době. Zdá se, že dojde k oddělení posuzování nároku na průkaz OZP a nároku na příspěvek na péči. Tato změna by byla velmi vítaná, protože současné společné posuzování vede k tomu, že není přiznán příspěvek na péči nebo průkaz OZP. Ministerstvo nechce návrat ke stavu před 1. lednem 2012, ale souhlasí se změnou posuzovacích kritérií, jak u posuzování nároku na průkaz OZP, tak také nároku na příspěvek na péči. Kritéria by měla více vyhovovat všem skupinám zdravotně postižených, protože by měla být použitelná analogicky i pro ty skupiny, které se do aktuálního parametru nevejdou,“ popisuje výsledky jednání Václav Krása.

Podle něj je velice pravděpodobné, že MPSV bude souhlasit s tím, aby lidem, kteří se musí obejít bez amputované nohy nad kolenem, byl přiznán průkaz ZTP a s tím spojený příspěvek na osobní automobil.

Právě lidem s amputacemi nohou byly průkazy mimořádných výhod odebírány nejvíce, protože nárok na příspěvek na péči nemají, ale je pro ně nezbytné, aby si mohli sednout v dopravních prostředcích a mohli parkovat na vyhrazených místech pro invalidy. Pro lidi s nožní protézou je důležité být co nejblíže například vchodu do obchodu, aby se nemuseli táhnout s nákupem přes celé parkoviště.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.