Zvýšení příspěvku na péči se blíží ve Sněmovně k finálnímu hlasování  

parlament sněmovna poslanci

NOVA – Televizní noviny

Zvýšení příspěvku na péči se blíží ve Sněmovně k finálnímu hlasování.
Neshody okolo návrhu ale nepanují jen mezi koalicí a opozicí, ale také v rámci koaličních stran. Za nedostatečné považuje navýšení i Národní rada osob se zdravotním postižením.

Zvýšení příspěvku na péči ve druhém stupni závislosti u dospělých o 500 Kč měsíčně, ve třetím o 2 000 Kč, ve čtvrtém v případě domácí péče o 7 800 Kč a v prvním ani o korunu. U dětí jsou příspěvky vyšší. Ani tam se ale první stupeň nezvyšuje.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Ta naše úvaha se soustředila na to, abychom opravdu maximálně zacílili tu pomoc především na ty lidi, kteří opravdu potřebují té větší péče a té větší podpory, protože opravdu ty jejich schopnosti jsou už významně omezeny.

redaktorka
——————–
Národní rada osob se zdravotním postižením už dokonce zaslala otevřený dopis ministru financí, kde ho vyzývá, aby se příspěvek zvýšil v prvním i druhém stupni o více než 500 Kč.

redaktor; citace: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, otevřený dopis ministru financí Zbyňku Stanjurovi
——————–
U klientů, kteří jsou příjemci příspěvků na péči v prvním a druhém stupni, jsou sociální služby prakticky nedostupné, protože tito lidé nemají dostatečné prostředky na jejich nákup.

redaktorka
——————–
Současný návrh kritizují i někteří Jurečkovi koaliční kolegové.

Pavla Pivoňka Vaňková, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku PSP ČR /STAN/
——————–
V rámci koalice jsme několikrát iniciovali další vyjednávání o tom, jestli ten první stupeň nepodpořit alespoň nějakou symbolickou částkou třeba několika stokorun. Bohužel se nám to nepodařilo, ale určitě nehážeme flintu do žita a ty koaliční vyjednávání za nás budou určitě pokračovat.

redaktorka; citace: Kateřina Procházková, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí
——————–
Předtím, než jsme v únoru ohlásili konkrétní částky, tak v rámci koalice samozřejmě panovala na navýšení shoda.

redaktorka
——————–
Návrh na zvýšení příspěvků byl navíc načtený pomocí poslaneckého pozměňovacího návrhu k už projednávané novele o sociálním pojištění.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku PSP ČR /SPD/
——————–
Vláda by tady měla návrhy samozřejmě podávat formou novely, i když chápu, jak jsem říkala, je nutné pomoci lidem se zdravotním postižením okamžitě. Já sama podávám k tomuto návrhu pět pozměňovacích návrhů, kde navrhuji to zvýšení prvního a druhého stupně.

redaktorka
——————–
Kamenem úrazu při zvyšování příspěvku je prý státní rozpočet. Podle předloženého návrhu by měl stát dávat na příspěvek na péči o sedm miliard korun ročně více než dosud. Víc peněz prý uvolnit nemůže.

televize Nova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.