Zdravotní pojišťovny nabízejí zaplaveným klientům pomoc

Nabídek zdravotních pojišťoven na pomoc klientům v oblastech záplav přibývá. Vedle zvýhodněného očkování proti žloutence je to třeba příspěvek až 500 Kč od VZP např. na nákup dezinfekčních potřeb a balené vody, a také nabídka na bezplatný pobyt dětí u moře.

Rodinám to umožní věnovat se očistě domova bez starosti o potomky. Vyšel i časopis s radami pro lidi, kteří se vracejí domů po opadnutí vody.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) rozhodla, že zaplatí dětem ze zatopeného Hřenska a Křešic z Ústeckého kraje a Vestce a Křince ze Středočeského kraje ozdravný pobyt u moře.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý  řekl, že nabídka platí pro děti od šesti do osmi let věku, které jsou pojištěny u VZP a bydlí v některé z těchto čtyř obcí.

Část dětí pojede na tři týdny do Chorvatska, část do Řecka, rodiče za to nic platit nebudou.

Věk od šesti do osmi let zvolila VZP proto, že takto staré děti jsou už částečně soběstačné a mohou se vzdálit od rodičů. Vedle běžného dozoru budou mít lékařský dohled a celodenní péči.

„Pracovníci VZP již o záměru hovořili se zástupci obcí. Naši zaměstnanci pomohou rodičům s agendou pro zařízení pobytu,“ dodal Tichý.

Mluvčí Zaměstnanecké pojišťovny Škoda (ZPŠ) Petr Kvapil řekl, že klientům z povodňových oblastí přispějí až 1000 korun na očkování proti žloutence A a 500 Kč na nákup potřeb pro prevenci infekčních chorob, jako jsou dezinfekční a hygienické potřeby, rukavice a balená voda.

„Formulář o příspěvek na zdravotní programy pro rok 2013 lze odevzdat na kterékoli pobočce ZPŠ, či ho zaslat poštou. Peníze dostane klient v hotovosti nebo na bankovní účet podle svého rozhodnutí. Nabídka trvá do konce června, příspěvek je možno vyzvednout do konce srpna,“ uvedl Kvapil.

Zvýhodněné očkování proti žloutence nabídly už počátkem týdne klientům VZP, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Vojenská zdravotní pojišťovna. Hlavní hygienik ČR vyzval občany, ať si zkontrolují očkování proti tetanu, pokud už jim vypršelo, mají se dát přeočkovat.

invArena

tisková zpráva VZP

VZP přispěje zatopeným lidem na dezinfekci a čisticí prostředky

7. 6. 2013

Až 500 korun mohou od dnešního dne získat na nákup dezinfekčních prostředků klienti VZP, kteří bydlí v oblastech postižených povodní. Kromě přípravků k dezinfekci mohou příspěvek použít i při nákupu osobních ochranných pomůcek, jako jsou třeba gumovky či rukavice, nebo na pořízení repelentů.

„Lidé v záplavových oblastech jsou ohroženi například leptospirózou a řadou dalších infekčních nemocí, jako jsou třeba žloutenka, tetanus a další. Příspěvkem na dezinfekční prostředky chce VZP v maximální možné míře přispět k ochraně svých klientů,“ uvedl člen správní rady VZP a předseda zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Boris Šťastný.

V praxi bude vše fungovat tak, že klient si zakoupí dezinfekční prostředek nebo gumovky a podobně, přinese účet na kteroukoli pobočku VZP a dostane peníze v hotovosti nebo převodem na účet. V některých lokalitách zřídí pracovníci pojišťovny mobilní stanoviště přímo v zaplavených obcích a peníze budou vyplácet tam, aby lidé nemuseli cestovat na pobočky. Kromě dokladu o zaplacení musí lidé doložit ještě občanský průkaz či průkaz pojištěnce VZP a potvrzení z radnice o zatopení obydlí.

Příspěvek se vztahuje na věci nakoupené od 7. do 30 června 2013 a žádosti musí být podány nejpozději do 31. července 2013. Z dezinfekčních prostředků lze doporučit například Savo, Chloramin T, virucidní prostředky na ruce, šampon na tělo i vlasy s dezinfekčním účinkem (např. Octenisan).

Příspěvek 500 korun na dezinfekční prostředky je další z forem pomoci, kterou VZP nabízí více než šesti milionům svých klientů. V minulých dnech již vyhlásila možnost získání příspěvků na očkování proti žloutence – více na následující adrese: http://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/vzp-prida-klientum-na-ockovani-proti-zloutence-a-nejen-tem-zaplavenym.

Dětem ze čtyř zaplavených obcí (Hřensko, Křešice, Vestec a Křinec) také zajistí třítýdenní pobyt u moře, aby se vyhnuly pobytu v zaplaveném prostředí a jejich rodiče měli volné ruce na likvidaci následku povodní – více zde: http://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/vzp-posle-deti-ze-ctyr-zatopenych-obci-k-mori.

V neposlední řadě pak včera VZP vyhlásila humanitární sbírku mezi svými zaměstnanci, jejíž výnos bude věnován jedné zaplavené obci, která bude vybrána později.

 

 

Mgr. Oldřich Tichý

vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.