Rakovina je stará jak lidstvo samo, ukázala kost neandertálce

Rakovina je nemoc stará jak lidstvo samo a nejde o civilizační chorobu, jak mnozí tvrdí. Ukázal to nedávný nález žebra patřícího člověku neandertálskému, žijícímu před více než 120 tisíci lety. Informoval o tom odborný časopis PLOS One.

Kost byla s dalšími ostatky objevena v jeskyni v Chorvatsku.

Nález se stal nejstarším důkazem kostního nádoru v lidském těle od té doby, co byly stopy nemoci zjištěny na jiných ostatcích ze starověkého Egypta, starých tisíc až 4000 let.

Fosilizovaná kost byla nalezena ve významném archeologickém nalezišti s téměř 900 lidskými kostmi uloženými spolu s kamennými nástroji. Kromě žebra zasaženého rakovinou nebyly nalezeny další kosterní ostatky, takže nelze zjistit, jaké měla nemoc celkové dopady.

„Ukazuje to, že život v relativně neznečištěném prostředí ještě nemusí nutně chránit před rakovinou, i když jde o neandertálce žijící před 120 tisíci lety,“ řekl podle BBC vedoucí týmu výzkumníků z Kansaské univerzity David Frayer.

„Někteří lidé si myslí, že rakovina je  pouze moderní nemoc, ale je tu důkaz z kostí, zkamenělin a mumií, že je stará vlastně mnoho tisíc let. Takže tento objev není zcela překvapující, i když takové nálezy jsou velmi vzácné. Pomáhá to ale osvětlit složitou historii rakoviny u člověka a našich dávných příbuzných,“ dodala mluvčí britského ústavu pro výzkum rakoviny Cancer Research UK Kat Arneyová.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.