Senát chtěl omezit sKarty, ministryně se postavila proti. Má s ní vlastní tajné plány

sKarty jen pro dávky v hmotné nouzi. S tím v úterý přišli senátoři do sněmovny a neuspěli. Ministryně práce a sociálních věcí zákonodárcům oznámila, že vláda má sKartami jiný záměr, ale odmítla sdělit jaký.Kolem sKaret se v parlamentu strhla ostrá debata plná emotivních projevů. Opozice dlouhodobě hovoří o selhání vlády a MPSV, Senát je také odpůrcem sKaret.

Senátní návrh chtěl, aby sKarta fungovala pouze pro výplatu dávek v hmotné nouzi, aby se dalo kontrolovat jejich zneužívání. Podpora v nezaměstnanosti, pěstounské péči, sociální dávky – to vše by mělo fungovat jako dřív. Předkladatelka Božena Sekaninová (ČSSD) zdůrazňovala, že jí nejde o úplnou likvidaci sKaret. „Teď to zastavme, prodiskutujme, dejme tomu právní podklad a pak to spusťme,“ shrnula senátorka.

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí, se postavila proti senátnímu návrhu, protože prý před několika dny předložila premiérovi Petru Nečasovi vládní návrh, který problematiku upravuje, a on s ním souhlasil. Sněmovna ho má dostat v řádu dní.

O detailech však zarytě odmítala hovořit. „Nechceme ani nemůžeme od projektu ustoupit, jsme vázáni smlouvou s Českou spořitelnou. Někdo se domnívá, že je neplatná, ale to může rozhodnout až soud. Před týdnem jsem předložila věcný návrh změn premiérovi. Akceptuje výhrady Úřadu pro ochranu osobních údajů i výtky ombudsmana. V tuto chvíli by to měla být dostatečná odpověď,“ odbyla dotazy.

Bylo patrné, že třenice mezi TOP 09 a ODS pronikají i do pracovní skupiny okolo sKaret, protože ministryně a poslankyně ODS Lenka Kohoutová nehovořily jedním jazykem. Kohoutová řekla, že je na změny zvědavá, Müllerová jí odpověděla, že je snad jako členka pracovní skupiny zná.

Zaorálek zaútočil

Mlčenlivost ministryně rozčílila opoziční poslance, nejviditelněji sněmovního místopředsedu Lubomíra Zaorálka.

„Nová ministryně má čistit svinčík po Drábkovi a Šiškovi. Než aby řešila historicky největší nárůst nezaměstnanosti, že lidi přepadávají střemhlav do chudoby, my tady budeme hodinu debatovat nějakou sKartu pana Šišky, který je stíhaný a podle médií ještě dochází na MPSV. Ten člověk odpovědný za to svinstvo, tam pořád ještě chodí. Že by MPSV začalo něco dělat poté, co zničilo úřady práce, systém se zhroutil, to se neřeší, místo toho se řeší sKarta. My se ptáme, co s tím budeme dělat, ministryně odpoví, že to řekla premiérovi a nám to nepoví. Chápete, jak je to obludné?“ rozhorlil se Zaorálek.

Koalice nakonec našla dost hlasů na to, aby senátní návrh utnula, ale podařilo se jí to o jeden jediný hlas.

invArena.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.