Firma PRO BIO zprovoznila na Šumpersku nový bezlepkový mlýn

Obchodní společnost PRO BIO ve Starém Městě pod Sněžníkem na Šumpersku uvedla do provozu nový bezlepkový mlýn. Firma už loni zprovoznila balírnu pro bezlepkové potraviny. „Celkem jsme do bezlepkového projektu investovali téměř 17 milionů korun,“ řekl spolumajitel firmy PRO BIO Martin Hutař.

„Potřeba lidí s bezlepkovou dietou mít skutečně čistou mouku a zpřísnění norem nás dovedly k rozhodnutí tento mlýn postavit.Trvalo to rok a dnes už nemusíme složitě hledat jiné dodavatele bezlepkové mouky. Nabízíme svoji vlastní prověřenou kvalitu,“ uvedl Hutař.

Bezlepkový mlýn vznikl v dosud nevyužité části bývalé textilní továrny z 19. století, jejíž budovu společnost PRO-BIO postupně rekonstruuje. „Při předpokládaném třísměnném provozu představuje kapacita mlýna kolem osmi až deseti tun zpracované suroviny denně,“ uvedl Hutař. Provoz nabídne i nová pracovní místa. „Kvalifikovaných mlynářů je stále málo. Počítáme s tím, že je budeme muset sami zaučovat,“ řekl Hutař.

V Česku nyní žije až 50.000 lidí nemocných celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku. Jsou odkázáni na celoživotní dodržování přísné diety s vyloučením běžných obilovin, jako je pšenice, žito, ječmen či oves. Firma PRO-BIO, která má v nabídce přes 400 bezlepkových produktů, jednotlivé vyrobené šarže testuje vysoce citlivou imunochemickou metodou a bezlepkovost svých produktů garantuje logem Gluten free.

„Nový mlýn představuje zcela ojedinělý provoz, který v sobě spojuje kvalitu bio a jistotu absence lepku,“ uvedla výkonná ředitelka firmy PRO BIO Jana Lysáková.

Společnost PRO-BIO pěstuje pozapomenuté plodiny, které se dříve v tuzemsku běžně využívaly. Jednou z nejdůležitějších z nich je bezlepková pohanka. Se 1200 položkami v sortimentu patří firma PRO-BIO, s.r.o mezi největší výrobce a zpracovatele biopotravin v republice.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.