S nevidomou harmonikářkou zpíval celý sál

ilustrační foto: Flickr.com

Harmonika a jedenáctiletá Nikol Bukóciová z Lokte – to byla velká láska na první poslech. „Dcera je od narození nevidomá, takže nikdy harmoniku neviděla. Když ale nástroj jednou uslyšela, hned se do něj zamilovala,“ řekla o nejmladší účastnici víkendového setkání harmonikářů v Březové na Sokolovsku matka Nikoly. /ilustrační snímek/

Vzpomínala, jak dcera poprvé popadla ze školy půjčenou harmoniku v hodnotě 30 tisíc korun a hned na ni zahrála písničku, jako by nástroj měla v rukou léta. Pomohla jí totiž průprava z klavíru.

Jiří Homolka, který Nikolu učí v sokolovské ‚zušce‘, prozradil tajemství dívčina úspěchu. „Naše sluníčko a nezmar má absolutní hudební sluch. Jakmile se dostane k harmonice nebo ke klavíru, jenom by hrála,“ konstatoval pedagog. Maminka Věra dodala, že dcera má i jednu slabost – lentilky. Tento ‚doping‘ si Nikol dopřála i po svém sobotním vystoupení, při kterém s ní zpíval celý sál.

O absolutním hudebním sluchu by doma u Bukóciů mohli dlouho vyprávět. Jakmile totiž vrznou dveře, zaskřípe židle, Nikol hned všem hlásí, v jaké tónině to je. „Je zajímavé, jak vše umí hudebně rozlišit,“ sdělila maminka. „Příbory u nás doma nečastěji padají v géčku, židle vrzají v éčku,“ vysvětlila Nikol Bukóciová.

O dceři říká, že to je taková pohodářka, která je smířená se svým handicapem a vše bere v pohodě. O tom, že nevidí, rodiče dceři dlouho neříkali. Dozvěděla se vše, až byla větší. Ke klavíru, harmonice a zpěvu by ráda přibrala ještě housle. Když přišla řeč na tajné přání, tak se nechala slyšet, že by si na harmoniku zahrála s Jarkem Nohavicou. Na jeho koncertu byla přírodním amfiteátru v Lokti.

Housle, zpěv, harmonika a klavír nejsou jedinou Nikolinou láskou. „Mám jednoho kluka. Poprvé jsme se setkali na sportovním soustředění pro nevidomé, ale jsme od sebe daleko a rok jsme se neslyšeli ani nesetkali,“ zavzpomínala si Nikol. V září přestoupí z karlovarské Základní školy v Truhlářské ulici na nedalekou Základní školu a Základní uměleckou školu ve Šmeralově ulici.

Pak se chce, podobně jako její starší sestra, dostat na pražskou konzervatoř a později učit ve škole hudbu. „Doufám, že na mne budou spolužáci z Truhlářské vzpomínat jako já na ně.“
Nikol Bukóciová, Olga Homolková, heligonkáři z Plzně a další účinkující při osmém dostaveníčku harmonikářů z celých Čech rozezpívali v březovském multifunkčním centru na tři stovky posluchačů.

„Venku řádí ekonomická krize, republika má ve své historii největší počet nezaměstnaných, žijeme neustále v pesimismu. Ale při setkání harmonikářů bylo vše úplně jinak,“ pochvaloval si akci starosta Březové Miroslav Bouda.

Březovské multifunkční centrum opět ožije o Velikonocích prakiádou i dalšími akcemi.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.